VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hydratec had een slechte tweede jaarhelft. De omzet lag daarin lager dan in dezelfde periode van 2018. Het bedrijf had last van de moeilijke omstandigheden in de industrie. Het schrapt voorlopig het dividend om de coronacrisis door te komen.

Onder de holding Hydratec vallen verschillende ondernemingen die in een van twee sectoren actief zijn: agri en food of de kunststofindustrie. De concernomzet bedroeg over heel vorig jaar 219,6 miljoen euro. Dat was 11 miljoen euro meer dan in 2018.

Groei alleen in eerste jaarhelft
Deze groei werd echter volledig in de eerste jaarhelft gerealiseerd. Toen bedroeg de omzet namelijk 112,8 miljoen euro. Een simpele rekensom laat zien dat de tweede jaarhelft goed was voor 106,8 miljoen euro. Dat is ruim 5 procent minder in dezelfde periode een jaar eerder.

De precieze reden voor de daling gaf Hydratec niet. In een vrij summier persbericht over de resultaten werd geen uitsplitsing gemaakt tussen het eerste en het tweede deel van het jaar. Hydratec splitste de resultaten ook niet uit over de verschillende onderdelen.

Met de gegevens die de onderneming wel gaf en uit het halfjaarverslag en jaarverslag 2018 is desondanks mogelijk toch een beeld te krijgen. Dan blijkt dat de omzet bij agri en food met circa 10 procent afnam en bij de kunststofbedrijven ongeveer gelijk bleef.

Omzet

H1 2018

H2 2018

H1 2019

H2 2019

Verschil H2 2018-2019

Agri en food (€ mln)

41,5

54,9

50,2

49,6

-9,6%

Plastic components 
(€ mln)

54,7

58,3

64,0

57,9

-0,7%

 

Al in derde kwartaal terughoudendheid
In een handelsbericht over het derde kwartaal had de onderneming in november al duidelijk gemaakt dat de marktomstandigheden waren verslechterd. De orderstroom bij de bedrijven die actief zijn in agri en food nam in het derde kwartaal af.

“Het lijkt erop dat er terughoudendheid is opgetreden in de industrie die breder is dan de automotive markt. De verwachting is dat dit van tijdelijke aard is”, liet bestuursvoorzitter Bart Aangenendt daarbij toen weten.

Inmiddels is duidelijk dat hier de coronacrisis overheen is gekomen. Dat zal een impact hebben op de investeringsbereidheid van klanten, stelt Hydratec nu, zonder natuurlijk te kunnen zeggen wat precies de gevolgen zullen zijn.

Dividend geschrapt
Hydratec schrapte gezien de situatie wel het dividend. Mogelijk dat aandeelhouders in het najaar alsnog een interim-dividend krijgen uitgekeerd. Dat zal een schrale troost zijn, want het aandeel verloor in de afgelopen weken een derde van zijn waarde. Vrijdag veerde Hydratec wel wat op, het steeg in de ochtend zo’n 6 procent.

Hydratec wordt door de recessie die nu alom verwacht wordt teruggeworpen in zijn ontwikkeling. Topman Aangenendt sprak in een interview met Effect in 2017 de ambitie uit om in vijf jaar twee keer zo groot te worden. Met de coronacrisis zal dat een extra grote uitdaging worden, maar dat was het gezien de omzetontwikkeling in de tweede helft van 2019 ook al.
Gerelateerde artikelen