VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ondanks de grote onzekerheid verwacht PostNL dat het de eerder gegeven winstverwachting voor 2020 kan halen. Dit in tegenstelling tot Deutsche Post die deze eerder juist losliet. Het verschil? Deutsche Post is internationaal actief, PostNL alleen in Nederland.

PostNL meldde dinsdag dat het een solide winstontwikkeling heeft doorgemaakt in het eerste kwartaal. De pakkettendivisie kreeg in maart een flinke impuls doordat online winkelen sterk toenam. Verder werden er meer kaarten verstuurd per post.

Wat het precies betekent maakte PostNL niet bekend. Wel meldde het dat de kaspositie iets is verbeterd. Deze ging van 480 naar 485 miljoen euro. Gezien de grote onzekerheid over de economische vooruitzichten is dat een belangrijke indicator van hoe bedrijven ervoor staan.

Negatieve effecten Coronavirus vooral in China
Deutsche Post DHL Group, zoals het bedrijf voluit heet, bracht vorige week al een eerste raming van de cijfers naar buiten. Het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal bedroeg 590 miljoen euro. Als de gevolgen van de coronacrisis en eenmalige posten buiten beschouwing blijven bedroeg de winst circa 1 miljard euro. Dat is een vijfde meer dan vorig jaar.

Maar die gevolgen zijn aanzienlijk, opgeteld 160 miljoen euro. De negatieve effecten zaten bij de internationale vracht- en pakketdivisies. Omdat de epidemie in China al in januari begon, hadden vooral de activiteiten daar er last van. Inmiddels zit de pijn vooral in Europa en de VS terwijl er herstel in China is.

Net als PostNL ziet Deutsche Post in eigen land een sterke toename van de pakketvolumes. Deze groeien met de dag en het concern verwacht dat dit voorlopig doorgaat.

Veel onzekerheid over economische gevolgen
Hoewel tegenover de negatieve effecten ook positieve effecten staan, besloot Deutsche Post om de winstverwachting voor het jaar los te laten. Er is te veel onzekerheid over de economische gevolgen van de pandemie.

Opvallend is dat PostNL dat niet doet. Het bedrijf verwacht dat het nog mogelijk is dit jaar de winstverwachting van 110 tot 130 miljoen euro bedrijfsresultaat te realiseren.

Uiteindelijk heeft dat te maken met het verschil in reikwijdte. Deutsche Post is met activiteiten in alle landen van de wereld en meer dan een half miljoen medewerkers vele malen groter dan PostNL (circa 24.000 werknemers).

Voor de lange termijn houdt Deutsche Post overigens wel vast aan de groeiverwachtingen. In 2022 moet er 5,3 miljard euro bedrijfswinst worden gemaakt. Het bedrijf denkt dat het dankzij de grote spreiding de crisis ook beter zal doorstaan. Voor de korte termijn blijkt het echter niet per se ongunstig om een lokale speler te zijn zoals PostNL.

 
Gerelateerde artikelen