VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De eerste drie maanden van dit jaar hebben nog weinig Corona-sporen achtergelaten in de cijfers van KPN. Het telecombedrijf herbevestigt het dividend. De kwartaalcijfers in het kort.

Hoe reageerde het aandeel op de kwartaalcijfers? 
Op de dag van publicatie van de cijfers steeg de koers met 5,2 procent.


Wat was het nieuws?
-Als een van de weinige bedrijven houdt KPN de financiële doelstellingen voor dit jaar vooralsnog overeind. Eind tweede kwartaal hoopt KPN meer duidelijkheid te bieden.

-Ook het dividend voor het lopende jaar wordt nogmaals bevestigd. Aandeelhouders krijgen 13 cent per aandeel overgemaakt. Bij de huidige koers betekent dat een dividendrendement van ongeveer 6 procent.

-Ook zonder wereldwijde pandemie heeft KPN last van druk op de resultaten door concurrentie. Zo gaf KPN aan dat de mobiele markt “competitief” blijft. Het is al jaren een (prijs)vechtersmarkt.

-Ook daalde het aantal klanten dat een gebundeld abonnement afnam verder in het vierde kwartaal (met 18000 abonnees). De pakketten waarin internet, bellen en tv gebundeld zitten zijn juist een strategisch speerpunt van KPN omdat afnemers van dit soort pakketten minder snel hun abonnement opzeggen.

-Niet zo heel lang geleden was KPN de enige partij met dit soort pakketten maar nu lijkt de concurrentie met VodafoneZiggo en de begin vorig jaar gevormde combinatie T-Mobile en Tele2 steeds heviger te worden.

-Ook is KPN niet helemaal immuun voor de gevolgen van corona. Doordat zakenreizen en vakanties zijn stilgevallen zullen bijvoorbeeld de inkomsten uit roaming teruglopen. Ook zal het risico op wanbetalingen op abonnementen toenemen, als bijvoorbeeld de werkloosheid toeneemt.

Slotsom: hoe robuust is KPN?
De nieuwe ceo Joost Farwerck liet donderdag fijntjes weten dat bellen en internet een basisbehoefte zijn geworden. Dat wil nog niet zeggen dat iedere onderneming in dit segment weet te renderen. KPN is voorlopig in veilige haven, zo lijken de cijfers over het eerste kwartaal te zeggen. 

 


Gerelateerde artikelen