ABN Amro is door de coronacrisis in de rode cijfers beland. De bank verwacht dit jaar 2,5 miljard euro aan voorzieningen voor slechte leningen. Die verwacht het vooral in sectoren die nu hard worden geraakt zoals olie en gas, transport en detailhandel.
De bank meldde over het eerste kwartaal een nettoverlies van 395 miljoen euro. Dit kwam door in totaal 1,1 miljard euro aan afschrijvingen. Er werd ruim een half miljard euro opzij gezet voor verliezen door de olieprijsdaling en de coronacrisis.
Twee grote klanten waren samen goed voor een reservering van 460 miljoen euro. Een Amerikaanse klant waarvoor ABN Amro clearingdiensten verleende kwam door de onrust op de markt in de problemen. Daarnaast was er sprake van een fraudegeval bij een klant in Singapore in de energiesector.
Tijdens de aandeelhoudersvergadering vorige maand had de bank nog weinig zicht gegeven op de impact van de coronacrisis op de kredietportefeuille. Bij de kwartaalcijfers kwam dat wel. ABN Amro voorziet in heel 2020 voor 2,5 miljard euro aan voorzieningen te moeten treffen.
Cost of risk op niveau eurocrisis
Banken zetten de kredietvoorzieningen altijd af tegen de totale leningenportefeuille, dat heet de ‘cost of risk’. De 2,5 miljard euro komt neer op 0,9 procent daarvan. Dat is een niveau waar de kredietverliezen voor het laatst op stonden in de nasleep van de eurocrisis in 2012 en 2013.
ABN Amro verwacht dat de pijn allereerst zal zitten bij klanten in de energiesector. Circa 3,8 procent van de portefeuille zit in deze hoek. Daarnaast lichtte de bank de transport en logistiek, de detailhandel en de reis- en toerisme-industrie eruit.
Dit zijn allemaal sectoren die duidelijk direct hard worden geraakt door de coronacrisis. Daarmee lijkt de bank indirect aan te geven ervan uit te gaan dat het niet verwacht dat de coronacrisis ook zal leiden tot een verslechtering van andere stukken van de leningenportefeuille.
In 2012 en 2013 veel verliezen door vastgoed en bouw
Tijdens en vooral na de financiële crisis gebeurde dat echter wel. Klanten in commercieel vastgoed en de bouw zorgden toen voor veel verliezen. Deze sectoren hadden veel last van het uitblijven van het economisch herstel in Nederland aan het begin van het vorige decennium.
ABN Amro lijkt er nu een beetje op voor te sorteren dat de coronacrisis niet leidt tot een vergelijkbare periode van economische stagnatie. Dat is nog wel een open vraag, helemaal omdat nog niet duidelijk is of de corona-epidemie zelf al over het hoogtepunt heen is.