VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nu beleggen in luchtvaartmaatschappijen? Je moet maar durven. Warren Buffett doet het niet meer en meent na stevige verliezen dat hij er een grote vergissing mee maakte. In Nederland lopen de meningen over het verlenen van noodsteun aan Air France-KLM sterk uiteen. Maar grote spelers als het Duitse Lufthansa kunnen op lange termijn als winnaars uit de hoek komen, schrijft Duitsland-correspondent Gerben van der Marel in Effect 6.

De Europese luchtvaart is harder getroffen door de coronacrisis dan die van Azië en de Verenigde Staten. Volgens sommigen is onze nationale luchtvaartmaatschappij onder de vleugels van de Franse moeder een zombie geworden .

Volgens Jim Tehupuring zal een gat dat KLM mogelijk bij een faillissement achterlaat makkelijk worden opgevuld door andere luchtvaartmaatschappijen. En als er genoeg vraag is naar vliegtickets, vindt ook de voormalige KLM-piloot of -stewardess echt wel weer een baan bij een andere maatschappij.

Er zijn nog altijd vrij veel luchtvaartmaatschappijen in Europa, een erfenis uit de tijd grenzen nog echt grenzen waren hier. In een verenigd Europa zouden we, net als in de VS, met enkele grote maatschappijen het vervoer door de lucht ongetwijfeld efficiënter kunnen uitvoeren. Zeker als er in de toekomst minder gevlogen moet/mag worden, zijn tientallen hoofdirecties, hoofdkantoren en afdelingen personeelszaken in Europa kostenposten waarop eenvoudig bezuinigd kan worden.

Voor een bedrijf als Lufthansa ziet het er beter uit dan voor het relatief kleine Air-France-KLM, hoewel de Duitsers op dit moment ook hun eigen broek niet meer kunnen ophouden. Maar mogelijk komt Lufthansa wel als een van de sterksten onder de zwakken uit de coronacrisis, schrijf Gerben van der Marel in Effect 6.

In de luchtvaart was de machtsconcentratie al gaande, maar Europa is nog best versnipperd vergeleken met de Verenigde Staten. Lang niet alle bedrijven waren gezond voor de verwoestende coronacrisis. Vorig jaar stopte al een reeks kleinere Europese maatschappijen met vliegen.

De vier grootste Europese luchtvaartmaatschappijen - Ryanair, Lufthansa, easyJet en British Airways/Iberia - hebben een marktaandeel van circa een derde. In de VS is de machtsconcentratie al veel groter. De vier grootste maatschappijen hebben twee derde van de markt in handen. De crisis kan de consolidatie in de Europese luchtvaart versnellen.

Beleggers die overwegen hun geld te wagen in de luchtvaartsector moeten wel geduldig zijn. Op luchthavens en in vliegtuigen zal nog lange tijd een verhoogd infectiegevaar heersen. Hoe lang het duurt voordat luchtvaartmaatschappijen de volumes weer op het niveau van voor de coronacrisis hebben en of dat überhaupt een haalbare kaart is, is nog niet te zeggen.

Lees het volledige artikel van Duitsland-correspondent Gerben van der Marel in Effect 6, die volgende week verschijnt.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.