VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het omslagverhaal van Effect 6, die deze week verschijnt, zoomt in op ondernemingen waarbij het laveren is tussen beloftes, buffers, onzekerheid en maatschappelijke verontwaardiging als het gaat om de jaarlijkse winstdeling met de aandeelhouders. Dividend is een belangrijke graadmeter voor beleggers en voor sommigen zelfs een cruciale inkomstenbron.

Welke ondernemingen hebben hun dividend verlaagd dit jaar en wie blijft stug doorbetalen? Effect zet ze op een rij. 

Wie beleggen - dankzij dividend - is gaan zien als een veredelde vorm van sparen, is in de afgelopen maanden van een koude kermis thuis gekomen.
 Wereldwijd zal dit jaar naar verwachting tot 30 procent minder aan winstuitkeringen terugvloeien naar aandeelhouders. Daarbij is het goed te bedenken dat het om een vergelijking gaat met 2019, het absolute recordjaar toen 1430 miljard euro aan dividend werd uitgekeerd. 

Dat ondernemingen het dividend op de korrel namen nadat duidelijk werd hoe hard de coronacrisis toesloeg, is begrijpelijk. In tijden van paniek is cash goud waard. Ondernemingen die grote tegenslag verwachten door de acute vraaguitval, hadden alle reden om kapitaal in huis te houden.

Toch hebben lang niet alle ondernemingen uit vrije wil hun winstuitkering aangepast. 

Ondernemingen uit een aantal sectoren hebben 
het dividend moeten opschorten na zachte dwang van toezichthouders, zoals de banken en verzekeraars. Banken werd te verstaan gegeven dat winstuitkeringen beter binnenboord konden blijven om deze te gebruiken ter ondersteuning van de economie, door bedrijven met leningen door de crisis te helpen.

Bedrijven die steunpakketten van de overheid hebben ontvangen werd onverbloemd opgedragen alle dividendbetalingen te stoppen. Het was een logische reactie op de maatschappelijke ophef rond ondernemingen die in jaren voor de uitbraak van het coronavirus ruimhartig geld uitkeerden en nu om steun moesten vragen. Booking.com profiteert op de Nederlandse thuisbasis van ruimhartige belastingvoordelen en boekt miljardenwinsten die het deels uitkeert aan aandeelhouders in de vorm van inkoop van eigen aandelen. Dat de onderneming desondanks gebruik wilde maken van overheidssteun schoot hier en daar in het verkeerde keelgat.  


D
aarnaast in Effect 6:
Duurzaamheidsbeoordelingen blijken een vat
 vol verschillen en tegenstrijdigheden, de uitzendsector als thermometer van de economie, private equity in een etf-jasje en een fundamentele blik op het in Amsterdam genoteerde Amerikaanse aandeel Pershing Square

Verde
r natuurlijk de vaste columns en rubrieken en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.

Effect
, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt Effect iedere maand.