VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nu door heel Europa de coronamaatregelen worden versoepeld gaan winkelcentra weer open. De eerste berichten over bezoekers en omzet zijn optimistisch. Zowel Unibail als Eurocommercial Properties zien resultaten die de verwachtingen overtreffen.

Unibail-Rodamco-Westfield, de grootste Europese vastgoedonderneming, liet maandag weten dat vijfenzestig van haar negentig winkelcentra weer open zijn. Dat zal verder toenemen tot 80 procent van de portefeuille op 15 juni, denkt het bedrijf. Dit kan nog hoger uitvallen als in de VS op meer plaatsen de restricties worden opgeheven. 

Winkelcentra Parijs heropend  
Het concern is ook positief over de bezoekersaantallen en de omzet die winkelbedrijven halen. Het aantal bezoekers in Duitsland en Oostenrijk ligt een maand na opening daar op 80 procent van vorig jaar. In Parijs waar Unibail bijvoorbeeld het bekende Forum des Halles bezit, gingen winkelcentra afgelopen weekend open. Het percentage bezoekers lag zaterdag al op 65 procent van vorig jaar. 
 
Daarbij lijkt het erop dat consumenten nu meer dan in het verleden met een duidelijk doel winkelen en daarbij bovendien meer kopen dan normaal. Huurders zouden daardoor meer omzet realiseren dan verwacht. Daarbij lijkt mee te spelen dat mensen aankopen die ze hadden uitgesteld nu alsnog doen. 

Centra Klépierre en Eurocommercial 100 procent open 
Niet alleen Unibail is positief. Klépierre, eveneens Frans en het vierde vastgoedbedrijf van Europa, liet net voor het weekend weten dat 93 procent van de portefeuille weer open is. Op 8 juni als winkelcentra in Barcelona en Madrid heropenen zal dat weer op 100 procent zitten. 

Eurocommercial Properties (ECP) had dat punt vorige week alweer bereikt met de heropening van centra in Frankrijk, Italië en België. De winkels in Zweden waren nooit gesloten. 

Consumenten shoppen gericht  
ECP gaf vorige week ook informatie over de bezoekers en omzetcijfers. In de Franse centra die half mei open gingen lag het aantal bezoekers net als bij Unibail rond de 80 procent ten opzichte van vorig jaar.  

Ook de winkelhuurders van ECP meldden grotere bedragen per klant. “Het is vrij duidelijk dat de omzet het beter doet dan de bezoekersaantallen omdat de bezoekers die komen gericht komen winkelen”, aldus het bedrijf. 
 
Deze optimistische signalen werden dit weekend in Nederland ook ondersteund door een enquête van Vastgoed Belang. Daaruit bleek dat 2 procent van de huurders in betalingsproblemen zijn gekomen door de crisis. Vooralsnog komen verhuurders en huurders tot een oplossing om faillissementen te voorkomen, aldus de belangenvereniging.
 
Het dal voorbij 
Daarmee lijkt de Europese vastgoedsector een flink voorschot te nemen op een duurzaam herstel. Op de beurs is dat ook te zien. Vastgoedindex Stoxx Europe 600 Real Estate is sinds het dieptepunt weer bijna 30 procent gestegen. 
Gerelateerde artikelen