VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Pershing Square is wellicht niet zo’n bekende, maar wel een aantrekkelijke belegging, stelt Hendrik Oude Nijhuis in Effect 6. De man achter dit fonds toonde dit jaar in ieder geval aan over een goed gevoel voor timing te beschikken.

Eerder dit jaar speculeerde Bill Ackman, beheerder en grootaandeelhouder in Pershing Square, met een relatief klein bedrag (27 miljoen dollar) op de paniek op de beurzen die hij verwachtte vanwege de corona-uitbraak. In slechts een paar weken tijd leverde deze positie een winst op van maar liefst 2,6 miljard dollar. Op deze positie werd halverwege maart al winst genomen, zo ongeveer op de bodem van de markt.

Het in New York, Londen en Amsterdam genoteerde Pershing Square Holdings staat mede door deze speculatiewinst dit jaar op een ruime plus. Maar Ackman is vooral een belegger, en daarbij een groot bewonderaar van Warren Buffett. In de portefeuille van Pershing Square is Buffetts beleggingsvehikel Berkshire Hathaway dan ook een van de grootste posten.

De rest van de portefeuille bestaat uit grote posities in een beperkt aantal bedrijven: het leeuwendeel is belegd in restaurantketen Chipotle Mexican Grill, hotelketen Hilton Worldwide Holdings, bouwmarktketen Lowe’s en restaurantketen Restaurant Brands International.

Pershing Square is eigenlijk een beursgenoteerd beleggingsfonds met een zeer geconcentreerde portefeuille Amerikaanse aandelen, maar wel een fonds dat het sinds de start in 2004 een stuk beter doet dan de S&P 500.

Beleggingsfondsen hebben doorgaans een beheervergoeding, en die is in dit geval wel relatief hoog: een vaste fee van 1,5 procent per jaar en daarnaast een prestatievergoeding van 16 procent van het rendement boven de zogeheten high water mark (hoogste punt ooit).

Daar staan dus de goede prestaties tegenover, maar er is nog iets. Pershing Square noteert momenteel tegen een stevige korting ten opzichte van de intrinsieke waarde. Hoe dat precies zit, leest u in Effect 6, die vorige week verscheen.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen