VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De markt voor verf is hard geraakt door de coronacrisis. Omzetten gingen met tientallen procenten omlaag. PPG en AkzoNobel, de nummer een en drie van de verfmarkt meldden deze week echter dat het herstel gaande is.

AkzoNobel zag de omzet in april nog 30 procent lager uitvallen dan in dezelfde maand in 2019. Dat percentage was in mei al gezakt naar 20 procent. Terwijl wereldwijd steeds grotere delen van de economie weer opengaan zal het herstel doorzetten.

PPG zag de bodem ook in april. De omzet lag toen 35 procent lager dan vorig jaar. In mei was dat alweer minder dan 30 procent en PPG voegde toe dat de jaar-op-jaar vergelijking eind mei alweer verder verbeterd was.

Vier andere ontwikkelingen bij de twee verfproducenten op een rij.

De markt voor decoratieve verf draait goed
De verkoop van verf aan consumenten heeft het in de crisis goed gedaan. Het lijkt erop dat veel mensen de lockdown hebben aangegrepen om hun huis op te knappen. Zowel Akzo als PPG meldden sterke vraag naar verf.

Akzo-topman Thierry Vanlancker had dit bij de eerste kwartaalcijfers al opgemerkt. “Zodra de winkeldeuren opengaan halen wij heel bemoedigende omzetten”, zei hij toen. Het lijkt erop dat dit zo doorzet terwijl in meer landen heropeningen plaatsvinden.

Verfmarkt auto-industrie en luchtvaart hard geraakt
Dat is anders voor de verf en coatings voor toepassing in de auto-industrie en de luchtvaart. Op die markten hebben Akzo en PPG nog flinke last van tegenwind. Vliegtuigen staan massaal aan de grond en naast de zwakke vraag naar nieuwe voertuigen speelt mee dat er relatief weinig kilometers worden gereden. Dat leidt tot minder aanrijdingen en dus ook minder schadeherstel waar autoverf voor nodig is.

Andere industriële markten blijven goed liggen
De bedrijven zien tegelijkertijd andere industriële markten die het wel redelijk blijven doen. PPG noemde onder meer de verpakkingsindustrie en de militaire luchtvaart. Vanlancker zei bij de kwartaalcijfers dat de markt voor beschermende coatings voor schepen en andere objecten op zee goed blijft. “Roestvorming stopt niet door een recessie”, aldus de topman van Akzo.

Vraag in China is al hersteld
Zoals te verwachten gezien het verloop van de epidemie, loopt China voor op de rest van de wereld. Akzo stelde dat de omzet in het land inmiddels weer op het niveau van voor de virusuitbraak is. PPG sprak zelfs van volumegroei jaar-op-jaar.

Het herstel in China is sterk als wordt gekeken hoe diep de daling eerder was. AkzoNobel deelde bij de kwartaalcijfers de omzetontwikkeling in het eerste kwartaal. Eind januari lag de omzet uit China bijna 90 procent onder die van vorig jaar. Eind maart was dit nog altijd een kwart eronder. Inmiddels is China dus terug op niveau.

Ook herstel in Europa
Akzo meldde dat de omzet in Europa snel herstelt, in contrast tot Zuid-Amerika en andere delen van Azië buiten China. Het herstel in Europa wordt geholpen door de omzetsamenstelling. Akzo verkoopt hier relatief veel decoratieve verf waar nu veel vraag naar is.
Gerelateerde artikelen