VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het omslagverhaal van het extra dikke zomernummer van Effect gaat in op de metamorfose van onze nationale aandelenindex. De AEX die 20 jaar geleden nog een mandje banken plus Shell was is nu een index waarin technologie domineert. Dat heeft voordelen, maar de Amsterdamse graadmeter blijft beperkingen houden.

Het gewicht van de financiële waarden en Shell in de AEX daalde van meer dan 55 procent in 2005 tot circa 20 procent nu. 

Het gat dat is ontstaan werd opgevuld door oude technologiebedrijven die volwassen werden, zoals ASML en ASMI, aangevuld met vers bloed in de vorm van drie nieuwe technologiespelers: Adyen, Just Eat Takeaway en Prosus. Dat de AEX eind juni weer behoorlijk is opgekrabbeld van de klappen in maart en april is voor een belangrijk deel aan dit vijftal te danken. 

Tien jaar geleden was ASML het enige technologiebedrijf in de AEX en maakte daar circa 4 procent van uit, nu is het gewicht van het vijftal goed voor bijna een derde van de AEX. Amsterdam is daarmee een voorloper op techgebied. In de Europese Stoxx 50, de France CAC-40 en de Duitse DAX ligt het percentage IT-bedrijven respectievelijk op circa 13, 6 en 13 procent.

Daarnaast onder meer in deze Effect:
Het Duitse digitale debacle bij Wirecard, de drankensector die zucht onder de coronacrisis, een fundamentele blik op Just Eat Takeaway, de slechte timing van ArcelorMittal bij aandeleninkoop, een sectoranalyse van de in Nederland genoteerde winkelvastgoedfondsen en een overzicht van de juridische acties die de VEB momenteel voor haar achterban voert.

Verder natuurlijk de vaste columns en rubrieken en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.