VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een door de wol geverfde investeerder als Blackstone weet als geen ander hoe belangrijk het is om rekening te houden met het onvoorziene. In dit geval bleek corona een verwoestende invloed te hebben op de koersen van bankaandelen. Voor Blackstone een teken dat de sector blijvend is veranderd.

Ruim een maand geleden verlaagde Blackstone het overnamebod op NIBC. Men stelt dat de wereld post-corona, er voor banken heel anders uit ziet.

Of men hier gelijk in heeft, valt te betwisten. De invloed van COVID-19 op de lange termijn is namelijk bijzonder lastig vast te stellen. Tegelijkertijd maakt de discussie ook weinig uit, omdat het bestuur en de twee grootaandeelhouders, JC Flowers (60,6 procent) en Reggeborgh (14,7 procent) de coronadiscount (van 330 miljoen euro) al hebben weggegeven.

Wat kunnen de overige beleggers?
Beleggers kunnen vrij weinig. De grootaandeelhouders zijn in stemkracht behoorlijk doorslaggevend voor de rest. Voor de kleine belegger zit er eigenlijk weinig anders op dan de stukken ‘netjes’ aan te melden.

Voor die beleggers die zich toch willen roeren, resteert een ‘statutory squeeze-out’ of een meer rigoreuze ‘Asset Sale & Liquidation’-procedure, waarbij NIBC stapsgewijs bezittingen verkoopt aan het hiervoor opgerichte overnamevehikel, Flora Acquisition B.V.

Dit laatste scenario voltrekt zich als tenminste 85 procent van de aandelen is aangemeld, maar men niet op het benodigde percentage van 95 procent komt (nodig voor een statutatory squeeze out).

Zo’n activaverkoop behelst overigens een stuk meer dan het persbericht doet vermoeden. Zo moet de toezichthouder instemmen, is het de vraag hoe de bankvergunning precies overgaat en kan de liquididatie best wat tijd in beslag nemen.

De belegger die de tijd heeft, kan natuurlijk blijven zitten en het liquidatietraject afwachten. Wie weet, wellicht blijkt er toch meer in het vat te zitten dan de huidige koopprijs (7 euro per aandeel) die Blackstone bij dit liquidatieproces in het verschiet stelt.

Wat is verstandig?
Het verlaagde bod ligt nog altijd hoger dan wat een NIBC belegger anders gehad zou hebben. De bieding van Blackstone heeft de aandelenkoers van NIBC beschermd tegen forse koersdalingen, die bij andere banken wel heeft plaatsgevonden.

Het afketsen van dit Blackstone bod, wat niemand eigenlijk verwacht, zou de koers van NIBC plotsklaps terugbrengen in deze harde beursrealiteit. Vanuit zo’n dieptepunt kan de periode van herstel nog wel eens lang duren. Wellicht doet de belegger er daarom beter aan om vooral te kijken naar nieuwe beurskansen en dit avontuur snel te vergeten.
Gerelateerde artikelen