VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Op de beurs zijn er eendagsvliegen en blijvertjes. Het Amerikaanse technologieconcern Microsoft behoort nadrukkelijk tot die laatste categorie.

De laatste tijd komen er regelmatig lijstjes voorbij waarin de beurswaarde van de grootste bedrijven van dit moment wordt afgezet tegen de waarde van de hele markt, om aan te tonen dat de beursrally vooral wordt gedragen door een beperkte kopgroep van bedrijven die steeds groter worden. Dat zou de markt kwetsbaar maken.

Er wordt vaak de vergelijking getrokken met het jaar 2000, toen er ook een kleine groep was die het beeld bepaalde. Dat de beurs toen fors corrigeerde zou dan een waarschuwing moeten zijn voor beleggers nu.

De top 5 van de Amerikaanse aandelen index S&P 500 bestaat momenteel uit Microsoft, Apple, Amazon, Facebook en Alphabet.

Party like it’s 1999
Aan het eind van 1999 waren de vijf grootsten: Microsoft, General Electric, Cisco, Exxon en Walmart. Ook toen Microsoft op 1 dus, gevolgd door een wat gemêleerder gezelschap dan de vijf technologiereuzen die de markt nu domineren. Toen was er misschien de ‘dotcom-bubble’, nu is er ontegenzeggelijk de dotcom-economie.

Economieën veranderen, en de samenstelling van beursindices dus ook, zoals hier en hier mooi in beeld wordt gebracht. Technologie wordt in de maatschappij, en dus ook op de beurs, steeds belangrijker. De coronaviruspandemie heeft dit proces alleen maar versneld.

De manier waarop we communiceren, socialiseren en werken is in een paar maanden tijd radicaal veranderd. Deze maatschappelijke verschuiving is een grote kans gebleken voor bedrijven die aan deze snelle verandering zijn blootgesteld, en een opmerkelijk voorbeeld hiervan is juist Microsoft, de vaste waarde in de top 10 van grootste bedrijven ter wereld sinds de jaren 90 van de vorige eeuw.

Volgens Stuart Cox, fondsbeheerder Global Equities bij Jupiter Asset Management, lijkt het Microsoft-aandeel de afgelopen maanden de zwaartekracht te trotseren omdat het in een zeer uitdagende economische omgeving zijn ‘all-time highs’ weer benadert.

Het succes van Teams
Op dit moment maken mensen wereldwijd gebruik van Microsoft Teams, een toepassing die in Office365 is geïntegreerd. Teams werd tot voor kort beschouwd als een incidentele toepassing met beperkt nut binnen het Microsoft-assortiment, schrijft Cox. Nu is het een cruciale aanvulling op de strategie van Microsoft om softwareproducten, beveiliging, kunstmatige intelligentie en dergelijke te bundelen via de cloud en te verkopen aan het bedrijfsleven. Teams biedt een concurrentievoordeel en concurreert direct met het al even succesvolle Zoom.

Microsoft draait dit jaar goed, maar in eerdere periodes van recessie (2003 en 2008) meldde de softwarereus een aanzienlijk omzetverlies. Het huidige Microsoft is echter een heel ander bedrijf. Voor 2010 richtte het bedrijf zich meer op de consument, met onder andere software voor personal computers. Tegenwoordig ligt de nadruk meer op het verkopen van gebundelde software aan het bedrijfsleven.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het aandeel zonder risico’s is, stelt ook Cox. Hij is er echter van overtuigd dat Microsoft een sterke speler zal blijven.

Microsoft heeft een gebroken boekjaar dat steeds per eind juni wordt afgesloten. Het bedrijf komt op dinsdag 21 juli met de jaarresultaten. Eind april publiceerde Microsoft beter dan verwachte resultaten over het derde kwartaal, met name dankzij de grote vraag naar de online vergaderapplicatie Teams en naar (spellen voor) de Xbox.

De omzet ging toen met 35 procent omhoog naar ruim 35 miljard dollar, de nettowinst per aandeel kwam uit op 1,40 dollar. Voor het hele boekjaar wordt door analisten gemiddeld (bron: Bloomberg) een winst per aandeel van 5,70 dollar verwacht. Daarmee kost het aandeel ruim 35 keer de winst.

ROIC
In 2020 is er een sterke kopgroep waarin naast Microsoft vier internetbedrijven de boventoon voeren. In 2000 was er afgezien van Microsoft een heel andere kopgroep, in 2040 zal het weer anders zijn. Maar dat zegt niet zoveel. Voor beleggers is het belangrijk goed gespreid belegd te zijn in bedrijven die door de cyclus heen een hoog rendement op het geïnvesteerde kapitaal weten te behalen.

Microsoft is zo’n bedrijf. In de laatste 10 boekjaren lag het rendement op het geïnvesteerde kapitaal (ROIC) gemiddeld boven de 25 procent per jaar. Het aandeel is niet goedkoop, maar de kans dat Microsoft in 2040 nog steeds tot de meest succesvolle ondernemingen ter wereld behoort, is zeker aanwezig.