VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In de eerste jaarhelft zijn de resultaten van Kendrion hard geraakt door de coronacrisis. Bij de cijferpresentatie waren er echter ook genoeg lichtpunten. In China is de economie weer hersteld en de automobielindustrie, goed voor de helft van de omzet, is ook in het westen bezig aan een comeback.

De producent van elektromagnetische componenten meldde over de eerste jaarhelft 194,7 miljoen euro omzet. Dat betekende een omzetkrimp van 10 procent. De nettowinst nam met 36 procent af tot 5,8 miljoen euro.

De pijn zat vooral in het tweede kwartaal toen de coronacrisis grote delen van de economie in Europa en de VS stillegde. De krimp bedroeg dit kwartaal 22 procent. Als de overname van het Duitse Intorq buiten beschouwing werd gelaten was de krimp in het kwartaal zelfs 34 procent.

V-vormig herstel in China
Toch was er ook goed nieuws. De omzet in China maakte in het tweede kwartaal namelijk juist een sterk herstel door. Topman Joep van Beurden sprak nadrukkelijk van een ‘V-vormig herstel’ in het land waar Kendrion inmiddels meer dan een tiende van de omzet vandaan haalt.

Van Beurden liet in de presentatie voor analisten ook een plaatje zien van de inkoopmanagersindices in de westerse economieën. Deze zijn volgens hem een ‘goede graadmeter’ voor de ontwikkeling van de markten die Kendrion bedient. De topman zei hierin ook de voortekenen van een V-vormig herstel te zien.

Herstel automobielsector
In de automobielsector was dit in juni ook al te merken. Hoewel de omzet uit deze tak nog niet terug is op het pre-crisisniveau was in de laatste maand van het derde kwartaal wel al sprake van ‘scherp herstel’, aldus Van Beurden.

De topman verwacht dat de crisis de rest van het jaar impact zal hebben op de resultaten. Tegelijkertijd merkte hij op dat ‘mogelijk’ ook in 2021 zo zal zijn. Dat was nog een opmerking waarin optimisme klonk.

Al met al is het herstel bij Kendrion volop begonnen en lijkt het V-vormig. Dat is voor de onderneming maar ook voor de rest van de economie goed nieuws.

Dat was te merken aan de koersreactie van het aandeel Kendrion. Dat steeg dinsdag 3 procent op een wat flauwe Amsterdamse beurs. Een voorzichtig herstel, want het aandeel verloor dit jaar zo’n 40 procent.
Gerelateerde artikelen