VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Medisch technologieconcern Siemens Healthineers staat op het punt te promoveren naar de Duitse hoofdindex DAX. Deze grote concurrent van Philips kan ook voor Nederlandse beleggers interessant zijn, schrijft Gerben van der Marel in Effect 9.

Siemens-baas Joe Kaeser stelde zich enkele jaren geleden tot doel het eeuwenoude industriële conglomeraat Siemens om te vormen van ‘logge mammoettanker’ tot een ‘vloot speedboten’. Daartoe heeft de ceo, die binnen een half jaar afzwaait, onder meer de medische divisie Healthineers naar de beurs gebracht.

Het idee is zo oud als de effectenbeurs zelf. Conglomeraten zijn complexe monsters. De som der delen is vaak meer waard dan het geheel. Kaeser zet om die reden het mes in de ondernemingsstructuur. Ondanks de uitdagingen van corona wint de strategie om Siemens te transformeren volgens Kaeser ‘duidelijk aan kracht’.

De spin-off van de zorgtak van Siemens wordt door vriend en vijand als een succes gezien. Het heeft het bedrijf en Healthineers-topman Bernd Montag strategische speelruimte gegeven die na jaren ook daadwerkelijk wordt benut.

‘Een beursintroductie brengt nieuwe energie en meer vrijheid’, zei de twee meter grote ex-basketballer Montag. Daardoor is Healthineers een belangrijker concurrent van Philips geworden dan het al was.

De beursintroductie van Siemens Healthineers, tweeëneenhalf jaar geleden, was de grootste beursintroductie in Duitsland in 2018 en tot dan toe de grootste in de sector van medische technologie wereldwijd. De uitgifteprijs was 28 euro per aandeel. De koers is sindsdien bijna verdubbeld.

Dat moeder Siemens hoofdaandeelhouder is gebleven met een belang van 85 procent maakt sommige beleggers sceptisch. Maar dat belang wordt kleiner door een nieuwe belangwekkende stap van de medische dochter: de overname van het Amerikaanse Varian Medical Systems.

Het volledige artikel van Gerben van der Marel over Siemens Healthineers leest u in Effect 9, die volgende week verschijnt.


Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.