VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het omslagverhaal van Effect 9, die deze week verschijnt, geeft de achtergronden én een korte handleiding bij het nieuwste hulpmiddel dat de VEB beleggers in Nederland aanbiedt: de etf-portal. Daarmee kiest de belegger eenvoudig het indexproduct dat bij zijn voorkeuren past.

Spreiden, lage kosten en lange termijn. Dat zijn drie belangrijke voorwaarden om met succes te beleggen. Etf’s, Exchance Traded Funds, kunnen daarbij helpen. Het zijn beursgenoteerde fondsen die een index nabootsen en zo beleggers eenzelfde rendement bieden als dat van die index. Maar voor veel beleggers is het een uitdaging om de juiste te selecteren.  

Dat etf’s, indexvolgende beleggingsfondsen die op de beurs verhandeld worden, de afgelopen jaren zo populair zijn geworden is gemakkelijk te verklaren. Etf’s bieden de mogelijkheid om tegen lage kosten breed gespreid te beleggen in een mandje van bijvoorbeeld aandelen, obligaties of vastgoed.  

Voor niet-professionele beleggers wordt met behulp van etf’s handel in minder toegankelijke markten even eenvoudig als een simpele aandelenbelegging. Denk aan de beurzen van Brazilië, Indonesië, mandjes grondstof-futures of valuta.  

Het enorme aanbod van etf’s – wereldwijd zijn er inmiddels 7.000 basisvarianten van etf’s en dat aantal blijft groeien – stelt beleggers voor nieuwe dilemma’s. Want niet alle etf’s zijn geschikt voor beleggers die op een regelmatige en niet al te wilde manier vermogen willen opbouwen voor de lange termijn. Grondstof- en vastgoed-etf’s bijvoorbeeld kunnen behoorlijk in waarde schommelen.  

Om Nederlandse beleggers te helpen om richting te kiezen in het woud aan mogelijkheden in de wereld van etf’s heeft de VEB een keuzehulp ontwikkeld. Uit het aanbod dat in Nederland te koop is zijn ruim 300 etf’s geselecteerd die op de website onder het vergrootglas liggen. De selectie bestaat voornamelijk uit goed verkrijgbare aandelen-, obligatie- en vastgoed-etf’s, waarvan de jaarlijks bij beleggers in rekening gebrachte kosten relatief laag zijn.  

Daarnaast in Effect 9: 
VEB-Barometers over IMCD en Wolters Kluwer, een interview met David Knibbe, de kersverse topman van NN Group, een blik op de Duitse medische technologiegigant Siemens Healthineers, actienieuws rond Wirecard en DeGiro en een fundamentele blik op het in Amsterdam genoteerde maar vooral Zuid-Afrikaanse aandeel Prosus. 

Verder natuurlijk de vaste columns en rubrieken en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.  

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.  

 


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen