VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Signify heeft de schuldpositie door de overname van Cooper Lighting Solutions midden in de pandemie omhoog zien schieten. Daarmee kwam een met kredietverstrekkers afgesproken grens dichterbij dan de bedoeling was. Dankzij een aflossing van 350 miljoen euro schept het lichttechnologiebedrijf weer flink wat ruimte.

Terwijl een groot deel van de wereld worstelde met de coronacrisis rondde Signify de overname van het Amerikaanse Cooper af. Daarbij laadde het 1,27 miljard euro aan extra schuld op de balans.

Leverage ratio hoger dan gepland
De nettoschuld verdrievoudigde hierdoor bijna tot ruim 1,8 miljard euro. Daarmee liep de leverage ratio, de verhouding tussen de nettoschuld en het operationeel resultaat (nettoschuld/ebitda), snel op.

Met schuldeisers is in principe een grens van 3,5 afgesproken met tijdelijke uitloop naar 4. Signify ging er echter begin dit jaar nog vanuit dat het daar ver uit de buurt zou blijven en na de overname niet verder zou gaan dan 2.

De pandemie lijkt echter roet in het eten te hebben gegooid. Aan het eind van het eerste kwartaal stond de leverage ratio namelijk op 2,7. Omdat nog onduidelijk is hoe snel de wereldeconomie en de cijfers van Signify zullen herstellen, was dat een relatief kwetsbare positie.

350 miljoen euro aflossing
Het lichttechnologiebedrijf loste daarom maandag voor 350 miljoen euro aan schuld af. Het doel van deze operatie is volgens Signify de houdbaarheid van het kredietoordeel van S&P en Moody’s. Signify heeft bij beide instellingen namelijk nog nét een investment grade rating.

Die rating is belangrijk voor Signify omdat de eerder genoemde grens voor de leverage ratio niet geldt zolang het bedrijf is aangemerkt als investment grade door een van de twee kredietbeoordelaars.

Signify maakt pas eind volgende maand, op 23 oktober, de cijfers over het derde kwartaal bekend. Vermoedelijk is er in het derde kwartaal, dat over ruim een week eindigt, wel sprake geweest van een positieve kasstroom die deze aflossing mede mogelijk maakt. Beleggers mogen dus de hoop koesteren dat de lampenfabrikant uit Eindhoven op 23 oktober een verbeterde leverage ratio kan overleggen.

Het aandeel reageerde maandag niet bijster positief op dit nieuws en verloor zo’n 3 procent, maar dat had vooral te maken met de bijzonder slechte stemming op het Damrak. De AEX verloor ook zoiets.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen