VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

‘Middleby is een smakelijke belegging,’ stelt Hendrik Oude Nijhuis in Effect 10. De aandelen in de grootste fabrikant van commerciële keukenapparatuur ter wereld zijn aantrekkelijk, onder meer omdat het bedrijf profiteert van de trend om vaker maaltijden thuis te laten bezorgen.

The Middleby Corporation is onder tickersymbool MIDD genoteerd aan de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq en heeft een beurswaarde van ruim 5 miljard dollar.

Middleby maakt keukenapparatuur zoals die bijvoorbeeld te vinden is in restaurants. Het bedrijf houdt zich bezig met het ontwerpen, produceren, verkopen en onderhouden van ovens en  apparatuur om te frituren, grillen, stomen, roosteren of om voedsel warm te houden.

Uiteraard heeft Middleby last gehad van de coronapandemie en de gedwongen sluitingen restaurants en van de eigen showrooms. Door onder meer nadrukkelijk in te zetten op kostenbesparing heeft Middleby de averij beperkt weten te houden.

Middleby bedient vooral een restaurantsegment dat de pandemie relatief goed doorstaan heeft: fastfood-restaurants waarbij de nadruk ligt op bezorgen en afhalen. Klanten zijn onder meer ketens als Domino’s, Burger King, Wendy’s, McDonald’s, Pizza Hut, Starbucks, Taco Bell en Subway. Op het gebied van commerciële ovens is Middleby marktleider en omdat geen enkele klant goed is voor meer dan een paar procent van de omzet is het bedrijf niet al te kwetsbaar voor de onderhandelingsmacht van afnemers.

De onderneming staat bekend om innovatieve technologie, efficiëntie en kwaliteit en weet met name door overnames al jarenlang te groeien. Naast de genoemde fastfoodketens geldt dat Middleby ook producten levert aan gewone restaurants, scholen, hotels en gevangenissen.

De marktpositie is behoorlijk goed. Het bedrijf is marktleider in de nichemarkt van commerciële ovens. Belangrijke elementen van de marktpositie zijn de opgebouwde kennis, patenten, merknamen, distributiekanalen en de bestaande klantenbasis. Middleby groeit als het ware mee wanneer bestaande ketens het aantal filialen opvoeren.

De volledige analyse van Hendrik Oude Nijhuis over dit in Nederland niet erg bekende bedrijf leest u in Effect 10, die volgende week verschijnt. 

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt Effect iedere maand.