VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het afstoten van het cyclische materialenbedrijf is al langer onderwerp van gesprek binnen en rond DSM. Een eerste stap is nu gezet met de verkoop van de laag renderende kunsthars-activiteiten.

Het Limburgse fijnchemiebedrijf verkoopt één van de drie onderdelen van de materialentak aan het Duitse Covestro, de voormalige kunststofdochter van Bayer. De Duitsers betalen 1,6 miljard euro voor het onderdeel Resins & Functional Materials, dat onder meer harsen en verfcomponenten maakt.

Het kunstharsonderdeel van DSM realiseerde vorig jaar een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 133 miljoen euro op een omzet van ongeveer 1 miljard euro. Na verkoop blijft DSM nog in het bezit van de onderdelen industriële plastics (1,4 miljard omzet in 2019) en Dyneema (338 miljoen euro omzet in 2019). 

Minst lucratieve onderdeel
Met de verkoop van de kunstharstak verdwijnt het minst rendabele van de drie materialenonderdelen van DSM. De operationele marge (EBITDA) bedroeg vorig jaar 13 procent, tegenover 22 procent voor de resterende activiteiten in Materials. 

De verkochte kunstharsactiviteiten lijken veel minder onderscheidend dan bijvoorbeeld de door patenten beschermde kunstvezel Dyneema. Die vezel wordt onder meer gebruikt in kogelwerende kleding, helmen en platen van politievoertuigen.

Prijs lijkt in orde
Overnemer Covestro betaalt 12 keer het EBITDA-resultaat. De koper betaalt dit relatief hoge bedrag - Covestro zelf wordt verhandeld op zes keer de EBITDA - omdat men denkt flinke (synergie)voordelen te kunnen behalen met de aankoop. Zo moet een combinatie van kostenbesparingen en verkoopvoordelen het bedrijf jaarlijks 120 miljoen euro extra gaan opleveren. 

Als deze voordelen worden meegenomen in de waardering betalen de Duitsers naar eigen zeggen minder dan zes keer de verwachte EBITDA. Op deze manier lijken beide chemiebedrijven er goed uit te springen bij deze transactie. 

Meer richting voeding
De verkoop van het materialenonderdeel sluit aan op de wens van veel beleggers om DSM stap voor stap te transformeren naar een puur voedingsbedrijf. Het nam in het recente verleden dan ook uitsluitend bedrijven over die actief zijn in voeding of voedingsingrediënten, zoals het Nederlandse CSK, het Deense Glycom en het Oostenrijkse Erber.

Door de verkoop van het onderdeel Resins & Functional Materials komt er 1,4 miljard euro extra in kas. Dat geld zal DSM ongetwijfeld op enig moment gebruiken om haar positie in voeding verder te verstevigen.

In ieder geval zal tijdens de virtuele beleggersdag van 4 november de verdere afbouw van de materialentak opnieuw een prominent onderwerp van gesprek zijn.




Gerelateerde artikelen