VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Farmaciereus Johnson & Johnson heeft de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus tijdelijk stopgezet. De koersdaling die daar dinsdag bij opening op volgde, was volgens veel analisten een mooi instapmoment.

Johnson & Johnson is naar eigen zeggen op een tegenslag gestuit bij de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid-19. Het bedrijf heeft de ontwikkeling ervan tijdelijk stilgelegd.

Het farmaciebedrijf, waartoe ook het Nederlandse Janssen behoort, maakte bekend dat een proefpersoon onverwacht ziek is geworden, wat er precies aan de hand is wilde Johnson & Johnson niet toelichten. Er wordt nog nader onderzoek gedaan.

Het op de Amerikaanse beurs onder de ticker JNJ genoteerde Johnson & Johnson is eigenlijk een ‘farmaceut-plus’. Het bedrijf maakt behalve medicijnen ook consumentenproducten die te maken hebben met de gezondheid en persoonlijke verzorging. Bekende merken zijn: Band-Aid en Compeed (pleisters), Listerine (mondwater), Acuvue (contactlenzen), Natusan (babyverzorging) en O.B. (tampons). Ruim 80 procent van de omzet bestaat uit farmaceutische producten en medische hulpmiddelen.

Johnson & Johnson is een beetje een saai bedrijf maar heeft een uitstekend management, dat het rendement op het geïnvesteerde kapitaal al decennia gemiddeld tegen de 20 procent weet te houden. De balans is ijzersterk. Johnson & Johnson is een ware ‘dividendkampioen’. Het dividend is in de afgelopen 50 jaar ieder jaar verhoogd en bedraagt nu 1,01 dollar per kwartaal per aandeel, dus 4,04 dollar per jaar.

Johnson & Johnson heeft zijn productlijn de laatste decennia aangevuld met verschillende miljardenovernames. Daarbij werd ook in Nederland gewinkeld, zoals in 2010 toen Crucell werd gekocht. De VEB sprak destijds van het verlies van een biotechparel waar Nederlandse beleggers nog veel plezier aan hadden kunnen beleven. Het Belgische Janssen Farmaceutica is al sinds 1961 onderdeel van dit concern. De activiteiten van Crucell zijn in 2014 ondergebracht bij Janssen. Eerder dit jaar nam Johnson & Johnson nog voor 6,5 miljard dollar het Amerikaanse Momenta Pharmaceuticals over.

Johnson & Johnson had de laatste jaren minder last van aflopende patenten dan veel andere farmaciebedrijven. De winst bleef daardoor aardig op peil. Voor de komende jaren staan er ook geen grote expiraties van patenten op de rol. Daar komt bij dat er, naast het nu vertraagde vaccin tegen corona, nog relatief veel andere medicijnen ‘in de pijplijn’ zitten.

Daarvan zijn er steeds meer uit de biotechnologie afkomstig, waardoor zij moeilijker na te maken zijn door generieke medicijnmakers dan synthetische middelen. Een voorbeeld is het medicijn Xarelto, een bloedverdunner die door Johnson & Johnson samen met Bayer werd ontwikkeld en in oktober vorig jaar werd goedgekeurd voor de Amerikaanse markt.

De organische groei van de farmacietak van het bedrijf zal de komende jaren 6 à 7 procent bedragen, waarbij producten als Xarelto, maar ook diabetesmedicijn Invokana en kankermedicijn Imbruvica de kar zullen trekken. De divisie consumentenproducten kan soms wat last hebben van een sterke dollar, maar voor Europese beleggers is dat geen groot probleem, een sterkere dollar maakt het aandeel in euro’s immers ook weer meer waard.

Dividendkampioen Johnson & Johnson is op 16,7 keer de winst die voor 2021 wordt verwacht volgens de meeste analisten niet al te duur. Van de 20 specialisten die het aandeel volgen geven er 14 een koopadvies (bron: Bloomberg). Het dividendrendement ligt bij de huidige koers op 2,7 procent.