VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het herstel van de coronacrisis gaat bij Signify relatief langzaam. In het derde kwartaal lag de omzet nog flink lager dan een jaar eerder. De grootste klap zat in Amerika waar Signify dit voorjaar de overname van Cooper Lighting heeft afgerond.

Het lichtbedrijf rapporteerde een omzet van ruim 1,7 miljard euro over het derde kwartaal van 2020. Dat was inclusief de omzet van Cooper Lighting 2 procent meer dan vorig jaar. De autonome omzetontwikkeling, een vergelijking tussen de opgetelde omzet nu en vorig jaar, kwam echter uit op 8,3 procent negatief.

Deze autonome omzetkrimp was minder groot dan de ruim 22 procent in het tweede kwartaal. Desondanks kan dit niet worden gezien als een echt stevig herstel.

Pijn bij professionele verlichting
De pijn zit vooral bij het onderdeel Digital Solutions dat een min van ruim 11 procent noteerde. Ter vergelijking: Digital Products, waar onder meer verlichtingssysteem Hue in valt, kromp slechts 2 procent. De omzet uit traditionele niet-LED lampen nam ook 11 procent af. Dit is echter de normale omzetontwikkeling omdat deze markt structureel steeds kleiner wordt.

Digital Solutions levert verlichtingssystemen voor bijvoorbeeld kantoren, warenhuizen en winkels en daar zit de verklaring voor de zwakke prestaties. Het is namelijk de vraag welke impact de coronacrisis zal hebben op de behoefte aan fysieke ruimten waar Signify verlichting voor levert.

Als er structureel meer thuisgewerkt gaat worden, zal bijvoorbeeld de vraag naar kantoorruimte afnemen. Op dit moment wordt nog volop thuisgewerkt door heel veel organisaties en is nog niet te zeggen hoe het kantoorleven er straks uit zal zien.

Branchegenoot Osram merkt deze ontwikkeling ook. Het Duitse bedrijf verhoogde vorige maand desondanks de verwachtingen voor het nu net afgeronde boekjaar. Dat is echter te danken aan een beter dan verwachte ontwikkeling in andere markten, zoals die voor autoverlichting. Osram noemde de markt voor professionele verlichting in onder meer kantoren nadrukkelijk niet.

18 procent omzetdaling in Noord- en Zuid-Amerika
Nu het juist deze markt is die hard geraakt wordt door de crisis, komt het onhandig uit dat Signify net hier heeft uitgebreid. Met de overname van Cooper Lighting nam het omzetaandeel in de professionele verlichting toe van 42 naar 53 procent.

Hoeveel Cooper Lighting precies bijdraagt aan de omzetdaling is lastig in te schatten. Dit kwartaal viel de omzet uit de activiteiten in Noord- en Zuid-Amerika voor heel Signify echter 18 procent lager uit dan vorig jaar. De activiteiten van Cooper Lighting concentreren zich in de VS. Het kan dus bijna niet anders dan dat deze een flinke bijdrage leveren aan de grote min.

Achteraf pakt deze grote overname dus niet gunstig uit. Het draagt er in ieder geval aan bij dat Signify een bedrijf is dat nog wel wat tijd nodig zal hebben voor het echt uit de coronacrisis kan komen.

Het aandeel ligt er dit jaar echter opvallend goed bij. Sinds de dip die de hele markt in maart en april maakte verdubbelde Signify ruimschoots in waarde. Daarmee presteerde het veel beter dan het beursgemiddelde en ook beter dan concurrent Osram.

De groei mag dan beperkt zijn, het bedrijf uit Eindhoven is wel in staat geld te verdienen voor de aandeelhouders. De vrije kasstroom bedroeg in het derde kwartaal 214 miljoen euro, de EBITA-marge verbeterde met 50 basispunten tot 11,5 procent. Onder de streep resteerde een nettowinst van 90 miljoen euro, 16 miljoen meer dan een jaar eerder.

Op 13 keer de voor dit jaar verwachte winst per aandeel is Signify vergeleken met veel andere aandelen in de industriële sector niet duur en in vergelijking met Osram zelfs goedkoop. Volgens analisten (bron: Bloomberg) schrijven de Duitsers dit jaar rode cijfers en is de winstgevendheid bij Osram in 2021 nog minimaal.

Heel enthousiast is het analistengilde echter over beide aandelen niet, de ‘houden’-adviezen hebben zowel bij Signify als bij Osram de overhand.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen