VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In Effect 11, die deze week verschijnt, wordt weer een groot aantal uiteenlopende onderwerpen opgediend die stuk voor stuk relevant zijn voor de beleggingsportefeuille. Twee daarvan zijn verschillende aspecten rond de snelle opkomst van de e-auto.

De strijd om de benodigde grondstoffen voor de batterijen zorgt voor opvallende prijsbewegingen op de grondstoffenmarkten, en analisten blijken de fabrieken waar de nieuwste modellen worden gemaakt zelfs vanuit de ruimte te bespieden.

De autowereld staat onder druk om zichzelf opnieuw uit te vinden. De elektrische auto rolt nu in groten getale uit de fabrieken. Op onorthodoxe wijze zoeken beleggers naar exclusieve informatie over de voortgang bij autobedrijven als Tesla en Volkswagen.

Aandelenanalist Daniel Schwarz van Mainfirst noemt de elektrische ID.3 het belangrijkste product dat Volkswagen de afgelopen decennia op de markt bracht. ‘De introductie wordt ontzettend veel bediscussieerd door beleggers’, zegt Schwarz. ‘Een heel belangrijk moment.’

VW hoop te bewijzen dat het de schone opvolger van de Kever en de Golf wordt. Het weglachen van auto’s met een stekker is sinds enige tijd verstomd in Duitsland. Tesla en de dieselcrisis waren de wake up call voor de gevestigde autoreuzen.

BMW, Daimler, VW, allemaal proberen ze beleggers te paaien met rooskleurige toekomstprojecties over het nieuwe tijdperk voor de auto. Het meest radicaal is de afslag van Volkswagen. In 2026 wordt de laatste auto met een verbrandingsmotor geproduceerd.

Op de beurs wordt alleen Tesla beloond. De beurswaarde is in korte tijd vier keer groter geworden dan die van de hele VW-groep. Terwijl de Duitsers twintig keer zoveel voertuigen verkopen. Een belegger die contrair durft te denken kan een goudmijn aanboren, weet Schwarz.

De Duitser die al twintig jaar de autowereld volgt wil precies weten hoeveel e-auto’s VW maakt en levert. In november 2019 begon VW met de productie van de ID.3. Maar de leveringen aan dealers kwamen pas deze zomer vertraagd op gang.

Schwarz las verontrustende berichten in de media over softwareproblemen. Om uit te vinden hoe ernstig dat was besloot hij met zijn recherche een onorthodox pad in te slaan: de ruimte.

Daarnaast in Effect 11:
Analyses van Air France-KLM, het Duitse consumentengoederenconcern Henkel en de Amerikaanse zorgverzekeraar Anthem, een interview met Mark Heine, de topman van Fugro, een blik op de recente ontwikkelingen rond Unibail en Just Eat Takeaway en de veranderingen in regelgeving die de Europese Commissie wil doorvoeren, die niet altijd in het belang van de belegger zijn.

Verder natuurlijk de vaste columns en rubrieken en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.