VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De coronacrisis pakt voor Ahold Delhaize goed uit. De online omzetgroei is omhoog geschoten, net als de omzet in de winkels en de winst. Aandeelhouders profiteren mee met dividendverhogingen en een nieuwe aandeleninkoop. Maar in het derde kwartaal ging het allemaal wel een stuk minder hard dan in het tweede kwartaal.

Het supermarktconcern meldde woensdag een sterke set resultaten. De omzet in het derde kwartaal bedroeg 17,8 miljard euro. Dat was 10 procent meer dan een jaar eerder.

Zoals bekend heeft de coronacrisis supermarkten en webwinkels een enorme impuls gegeven. Consumenten geven meer uit in de supermarkt als andere winkels en de horeca dicht zijn. Daarnaast wordt er veel meer online gekocht.

Ahold Delhaize is in Nederland en België een grote speler op het internet met Bol.com. Daarnaast zit de thuisbezorging van boodschappen sterk in de lift. In het derde kwartaal resulteerde dit in circa 49 procent online omzetgroei in Europa. In de Verenigde Staten bedroeg de online omzetgroei zelfs 115 procent.

Hogere winstmarges, meer dividend en aandeleninkoop
De sterke omzetgroei vertaalt zich ook in hogere winstmarges. Dit ondanks dat Ahold Delhaize de eerste negen maanden al bijna een half miljard euro aan extra kosten heeft gemaakt door de coronacrisis. De onderliggende winst per aandeel valt flink hoger uit.

Ahold Delhaize verhoogde deze winstverwachting woensdag ook nog eens. Het rekent erop dat de winst per aandeel dit jaar ergens richting de 30 procent zal toenemen. Omdat de onderliggende winst de basis is voor de dividenduitkering kunnen aandeelhouders waarschijnlijk een duidelijk hoger dividend tegemoet zien dan over 2019.

Er was nog meer goed nieuws voor aandeelhouders. Het concern liet weten dat het volgend jaar nog eens 1 miljard euro aan aandelen gaat inkopen.

Kwartaal-op-kwartaal krimp
Dankzij de coronacrisis heeft Ahold Delhaize dus de wind in de rug. In de cijfers over het derde kwartaal is echter ook te zien dat die rugwind wel een stuk minder sterk wordt.

 

KW2

KW3

Verschil

Omzet (mln euro)

19.103

17.826

-6,7%

Online omzet (mln euro)

1.846

1.780

-3,6%


Voor alle groeicijfers geldt namelijk dat die op kwartaalbasis een stuk minder goed zijn. Sterker nog, op kwartaalbasis is zelfs sprake van omzetkrimp.

De totale omzet was in het derde kwartaal bijna 7 procent kleiner dan in het tweede kwartaal. De online omzet was bijna 4 procent kleiner.

Hier zit mogelijk een seizoenseffect in. Dat is een reden dat Europese bedrijven in tegenstelling tot Amerikaanse bedrijven minder nadruk leggen op vergelijkingen op kwartaalbasis.

Dat kan echter niet de volledige verklaring zijn. De online verkoop kromp op kwartaalbasis immers ook. Vorig jaar nam deze juist duidelijk toe.

Dat roept de vraag op, op welk nieuwe niveau de online verkoop uiteindelijk zal uitkomen. Hoeveel sneller gaat de groei als de crisis straks echt achter de rug is? Het aandeel Ahold Delhaize daalde woensdagochtend tot bijna 4 procent. Het lijkt erop dat dit ook een vraag is die beleggers zich stellen.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen