VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fietsenmaker Accell heeft de verkopen door de coronacrisis sterk zien toenemen. Het bedrijf is optimistisch over de toekomst, mede door overheidsbeleid dat voortkomt uit de crisis en heeft het omzetdoel van bijna 1,5 miljard euro in 2022 in het vizier.

Accell meldde woensdag dat de omzet in de periode juli tot en met oktober 38 procent hoger lag dan in 2019. Over de eerste tien maanden van het jaar is 16 procent meer omgezet.

Het fietsconcern verhoogde daarbij de winstverwachting voor het hele jaar. Het rekent erop dat de operationele winst in 2020 hoger zal uitkomen dan de 60 miljoen in 2019.

Sterk herstel na dip
Na een coronadip in het voorjaar heeft zich een sterk herstel voorgedaan. Dat kwam voor een deel doordat gemiste verkopen naar de zomer schoven. Daarnaast heeft de crisis de fiets beter op de kaart gezet. Meer mensen zijn de fiets bijvoorbeeld als alternatief gaan zien voor het corona-kwetsbare openbaar vervoer.

Daarbij speelt ook mee dat veel overheden de fiets hebben omarmd als oplossing voor veel grote maatschappelijke problemen zoals overgewicht, milieuvervuiling en files. Dit effect is ook versterkt in de crisis.

In de zogenaamde green deal die de Europese Commissie vorig jaar neerlegde werd de fiets al genoemd. In het Europese steunpakket is nu ook geld beschikbaar gesteld voor onder meer de aanleg van fietspaden.

Coronacrisis pakt gunstig uit
“Gunstige trends zoals elektrificatie, fietsinfrastructuur, fiscale stimulering en subsidies zorgen voor goede vooruitzichten voor de hele fietsmarkt in de komende jaren”, concludeerde het handelsbericht van Accell daar dan ook.

Het maakt allemaal dat het concern de wind mee heeft. Het omzetdoel voor de periode 2018 tot en met 2022 is 8 procent groei per jaar. Als Accell dat haalt groeit de omzet naar zo’n 1,4 tot 1,5 miljard euro in 2022.

Ervan uitgaande dat het bedrijf dit jaar uitkomt op groei in de dubbele cijfers en de komende twee jaar de 8 procent haalt, wordt dit makkelijk gehaald.

Daarmee lijkt de coronacrisis voor Accell gunstig uit te pakken. Daar zag het aan het begin van de crisis toen het bedrijf winkels moest sluiten door het virus en bij kredietverschaffers moest aankloppen niet naar uit.

Beleggers zijn blij met het kwartaalbericht van Accell. Het aandeel ging woensdag ruim 3 procent omhoog. De koers is echter nog niet boven het niveau van ruim 29 euro dat vlak voor het uitbreken van de  coronacrisis werd bereikt. Op 25 euro kost het aandeel nu 14 keer de winst die analisten (bron: Bloomberg) voor 2021 verwachten, en slechts 9 keer de winst die zij voor 2022 voorzien.
Gerelateerde artikelen