VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De aandelen in huizenbouwer NVR zijn sinds het jaar 2000 honderd keer zoveel waard geworden. Of ze op de huidige koers nog koopwaardig zijn, onderzoekt Hendrik Oude Nijhuis in Effect 12.

Het aan de New York Stock Exchange genoteerde NVR houdt zich bezig met het verkopen en bouwen (in die volgorde!) van huizen. Hiertoe voert het bedrijf drie merken – Ryan Homes, NV Homes en Heartland Homes – die zich richten op verschillende marktsegmenten. Ryan Homes bijvoorbeeld richt zich voornamelijk op starters op de woningmarkt terwijl Heartland Homes meer op het luxere segment is gericht.

NVR is een pure huizenbouwer: het bedrijf doet niet aan projectontwikkeling en huizen worden pas gebouwd wanneer er een koper in beeld is. Vrijwel alle andere beursgenoteerde huizenbouwers gaan meer opportunistisch te werk in die zin dat zij zich ook als projectontwikkelaar gedragen en alvast bouwen zonder dat er van een (voorlopig) koopcontract sprake is. Deze werkwijze is veel kapitaalintensiever én riskanter, een koper moet immers nog maar gevonden worden. Dit verklaart ook waarom NVR zelfs ten tijde van de Amerikaanse huizenmarktcrisis ruim een decennium geleden winstgevend was.

De winstgevendheid van NVR ligt structureel op een hoger niveau dan die bij concurrenten – de return on invested capital bedraagt bij NVR een fraaie 34 procent – maar dit lijkt vooral samen te hangen met de afwijkende werkwijze van NVR en het management dat heel nadrukkelijk op aandeelhouderswaardecreatie is gericht. De marktpositie van NVR is redelijk te noemen omdat het goed beschouwd toch zo is dat concurrenten de werkwijze van NVR simpelweg zouden kunnen kopiëren.

Voor de Amerikaanse huizenbouwers lijken alle signalen momenteel op groen te staan. Zo is de werkloosheid er na de kortstondige corona-piek sterk dalende, stijgen de lonen en wordt de rente er nog altijd steeds lager.

De volledige analyse van NVR door Hendrik Oude Nijhuis leest u in Effect 12, die begin december verschijnt.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.

 

 Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen