VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De grootste baggeropdracht uit de geschiedenis van Boskalis werd door beleggers met gejuich ontvangen. Het is echter ook een reminder dat de baggeractiviteiten afhankelijk zijn van grote opdrachten waarvan de timing onvoorspelbaar en grillig is.

Boskalis meldde dinsdag dat het de grootste opdracht ooit heeft binnengesleept. Het bedrijf gaat voor 1,5 miljard euro een eiland aanleggen voor het nieuwe vliegveld van Manilla op de Filippijnen.

In een keer helft van orderboek erbij
Om een idee te geven hoe groot de opdracht is volstaat een blik op het orderboek van de baggerdivisie. Dat stond eind oktober op 3 miljard euro. Met deze order komt daar ineens de helft bij.

“Met dit project hebben we de bezetting van onze grote baggervaartuigen voor de komende jaren zeker gesteld”, aldus bestuursvoorzitter Peter Berdowski. De opdracht loopt tot en met 2024.

Hiermee lijkt Boskalis de magere jaren van de tweede helft van het afgelopen decennium echt achter zich te laten. Na recordjaar 2015 vielen de resultaten namelijk flink terug. Hoewel de financiële positie van Boskalis altijd zeer solide bleef, verloor het aandeel van piek tot dal zo’n 70 procent en ‘degradeerde’ Boskalis van de AEX naar de MidKap-index.

De oorzaak voor het verval zat allereerst bij de divisie Offshore Energy die energieprojecten op zee doet. Dit had te maken met het inzakken van de olieprijs waardoor de grote energieconcerns investeringen terugschroefden.

Maar Boskalis zag ook de omzet bij Dredging & Infra terugzakken. Dit is de baggerdivisie. De omzet zakte in 2016 in met een derde en stond vorig jaar nog 12 procent onder recordjaar 2015.

Tweede Suezkanaal
Dat komt deels doordat voor werk voor de energiesector ook vaak baggerwerk nodig is. En doordat de baggertak afhankelijk is van hele grote projecten. In 2014 en 2015 nam Boskalis bijvoorbeeld een groot deel van het werk voor de aanleg van het tweede Suezkanaal voor zijn rekening.

Dit soort groten projecten zijn als appels die uit een boom vallen, heeft topman Berdowski wel eens uitgelegd. Dat ze op een gegeven moment doorgaan is zeker, maar wanneer is niet te voorspellen.

Als het werk in Manilla in 2024 is afgerond kan de cyclus zich herhalen. Na een paar jaar een goede bezetting van de vloot, kan het werk weer stilvallen. De bijbehorende grilligheid is onderdeel van de activiteiten van Boskalis. De recordopdracht brengt dat nog eens onder de aandacht.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen