VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In Effect 2, die deze week verschijnt, aandacht voor het beloningsbeleid bij beursgenoteerde ondernemingen in Nederland. Met name de manier waarop bestuurders worden beloond met aandelenpakketten is relevant voor beleggers.

Beloning in aandelen is een vertrouwd onderdeel van de vergoeding van bestuurders. Komende maanden zal deze beloning weer volop de aandacht trekken. De VEB geeft in Effect 2 alvast een voorproef.

Het zijn tijden van grote onzekerheid. Hoe ondernemingen daarmee omgaan, zal binnenkort duidelijk worden met de publicatie van de jaarverslagen. Het zal niet verrassen als daarbij de beloning van bestuurders veel persaandacht zal krijgen; dat is al jaren zo.

Maar nu ligt de beloning van bestuurders wellicht nog gevoeliger dan in voorbije jaren vanwege de coronapandemie. Waarom zouden bestuurdersbeloningen aandeelhouders eigenlijk een zorg moeten zijn? Het meest voor de hand liggende antwoord is dat bestuurders vaak passanten zijn en dat blind vertrouwen in hun hart voor de zaak niet voldoende is.

Door hun beloning (deels) prestatie-afhankelijk te maken, zijn de belangen van aandeelhouders en bestuurders enigszins gelijk.

Het volledige onderzoek leest u in Effect 2, die deze week bij de leden van de VEB wordt bezorgd.

Daarnaast in deze Effect:
Een vergelijking van de Duitse bedrijven Fresenius Medical en Siemens Healthineers, de grote onduidelijkheid over de gevolgen van de brexit voor beleggers, fundamentele analyses van de Chinese internetreus Alibaba en van de belangrijkste Amerikaanse aanbieders van streamingdiensten, wat een openbaar bod betekent voor minderheidsaandeelhouders en hoe slecht macro-economisch nieuws goed kan uitpakken voor beleggers.

Verder natuurlijk de vaste columns en rubrieken en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.