VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De coronacrisis heeft de opmars van online betalen verder versneld. Het Amerikaanse Paypal had een recordjaar en verwacht dat 2021 nog beter wordt. De crisis heeft het gedrag van consumenten definitief veranderd.

Paypal zag vorig jaar het aantal actieve klanten met bijna een kwart toenemen. Er ging een kleine 1 biljoen dollar aan betalingen via het platform. Het bedrijf maakte daarmee 4,2 miljard dollar winst op 21,5 miljard dollar netto omzet.

Dit was grotendeels te danken aan de corona-epidemie. “Consumenten en bedrijven in alle soorten en maten hebben een nieuwe digitale toekomst omarmd waarin het verschil tussen online en offline verdwijnt. De pandemie heeft een golf van digitale verandering veroorzaakt”, zei bestuursvoorzitter Dan Schulman.

Visie lijkt op visie Ant Group
Paypal breidde het aanbod van diensten van de digitale portemonnee flink uit. Er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden voor uitgestelde betaling bijgekomen en de mogelijkheid om te handelen in cryptovaluta zoals bitcoin. Paypal faciliteerde al betalingen in bitcoin, nu dus ook de handel erin.

Het is de bedoeling dat Paypal een compleet pallet van financiële diensten gaat aanbieden. “We verwachten dit jaar samen met onze partners in de financiële sector nog meer functionaliteit te introduceren waaronder budgettools, investeringsalternatieven en uitgebreide mogelijkheden om rekeningen te betalen”, aldus Schulman.

Daarnaast denkt hij aan het toevoegen van bijvoorbeeld kortingsbonnen en tools om prijzen in de gaten te houden. Daarmee heeft deze visie veel weg van die achter het Chinese Ant Group dat voort is gekomen uit e-commercebedrijf Alibaba.

Voor dit jaar verwacht Paypal dat de groei in hetzelfde tempo door zal gaan. Het bedrijf rekent erop dat het transactievolume opnieuw met bijna een derde zal groeien en verwacht 50 miljoen nieuwe actieve klanten.

Schulman gaat ervan uit dat digitaal betalen de norm wordt. “De komende vijf jaar zullen heel anders worden dan de afgelopen vijf jaar. We streven ernaar de toekomst vorm te geven. Een toekomst waarin e-commerce en digitaal betalen niet meer een terugvaloptie zijn als je niet naar een fysieke winkel wil of niet met cash wil betalen, maar een noodzaak.”

Verdrievoudiging aandelen Paypal en Adyen
De waarde van het aandeel Paypal is vanaf maart meer dan verdrievoudigd en het bedrijf is meer dan 316 miljard dollar waard. Op de Amsterdamse beurs is afgelopen jaar ongeveer hetzelfde gebeurd met Adyen. Dat heeft inmiddels een marktwaarde van 57 miljard euro. Daarmee is al flink voorgesorteerd op een glanzende toekomst voor bedrijven die actief zijn in online betalen.

Zowel Paypal als Adyen zijn daardoor behoorlijk aan de prijs. Voor een aandeel van het Nederlandse succesverhaal wordt nu 140 keer de winst betaald die analisten (bron: Bloomberg) voor 2021 verwachten. Het Amerikaanse aandeel is op 60 keer de winst een stuk goedkoper. Paypal boekt wel een lager rendement op het geïnvesteerde kapitaal dan Adyen: over de afgelopen vijf jaar ruim 10 procent, waar Adyen meer dan 20 procent haalt.

Voor beide bedrijven wordt nog jarenlang een sterke groei voorspeld. Analisten zijn momenteel vanwege de lagere prijs toch wat enthousiaster over Paypal. Dat aandeel krijgt van verreweg de meeste (44 van de 50) specialisten een koopadvies. Bij Adyen doet minder dan de helft dat (13 van de 34).




Gerelateerde artikelen