VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De coronacrisis heeft de cijfers van DSM amper geraakt. De voedingstak profiteerde juist van de crisis en in het vierde kwartaal maakte ook de divisie materials een flink herstel door. Voor het komende jaar verwacht het concern een stevige winstgroei.

DSM eindigde 2020 met een omzet die 1 procent hoger uitkwam dan in 2019. Dit was te danken aan de divisie Nutrition, die ingrediënten maakt voor voedingsmiddelen voor mens en dier, maar ook voedingssupplementen en producten voor persoonlijke verzorging.

Meer vraag dankzij coronacrisis
Nutrition had een goed jaar dankzij onder meer een sterke vraag naar producten die de weerstand vergroten. Ook was er door de crisis een grote vraag naar verpakte etenswaren.

Daar stond een zwakke vraag naar cosmetica en producten die bescherming tegen de zon bieden tegenover. Per saldo resteerde een omzetgroei van 6 procent.

Materialentak herstelt
De divisie Materials werd wel hard geraakt door de crisis. In het voorjaar viel de productie in de auto-industrie stil. DSM levert kunststofcomponenten aan bedrijven in deze sector en had hier dus veel last van.

In het vierde kwartaal is echter een inhaalslag gemaakt dankzij de hervatting van de productie en de opbouw van voorraden. Het afzetvolume nam met 14 procent toe ten opzichte van 2019.

DSM verwacht dat het herstel dit jaar verder door zal zetten. Het bedrijfsresultaat viel over heel 2020 iets lager uit dan in 2019, maar in 2021 moet een winstgroei met dubbele cijfers worden geboekt dankzij deze divisie.

Transformatie in voedingsconcern
Tegelijkertijd wordt het belang van de divisie Materials steeds minder. In het najaar werd bekend dat DSM een groot stuk hiervan verkoopt. Het gaat om activiteiten op het gebied van coatings en kunsthars.

Deze zijn bij elkaar goed voor een jaaromzet van bijna 1 miljard euro. Daarmee stijgt het aandeel dat de divisie Nutrition levert aan de inkomsten naar meer dan 80 procent. In 2018 was dat nog maar twee derde.

De verkoop levert 1,4 miljard euro aan contanten op. Dat betekent dat de netto schuld van het bedrijf zakt naar circa 1,1 miljard euro. De verhouding tussen de operationele winst en de netto schuld daalt dan onder de één.

Daarmee heeft DSM dan meer dan genoeg ruimte om nieuwe overnames te doen op het vlak van voedingsmiddelen, zodat de transformatie van DSM tot een bedrijf dat puur gericht is op voeding in hoog tempo kan doorgaan.

Het aandeel DSM reageerde dinsdag positief op de jaarcijfers, het won zo’n 3 procent. Beleggers hebben de laatste jaren sowieso niet te klagen over het aandeel. In de VEB Stockscreener op deze website is te zien dat het aandeel op ruim 150 euro met een gemiddelde score van 33 (van de maximale 100) niet meer tot de hoogvliegers behoort. De balans is sterk, maar de waardering lijkt met een koers-winstverhouding van ruim 44 aan de hoge kant en het dividendrendement is met 1,7 procent ook wel eens hoger geweest.

Zowel het rendement op het eigen vermogen als dat op het geïnvesteerde vermogen is onder de 10 procent gezakt, waarmee DSM iets onder het gemiddelde van de sector én van de markt presteert.




Gerelateerde artikelen