VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De grootste gezondheidscrisis in decennia pakt vooralsnog niet bijzonder goed uit voor de grote farmaceuten. De koersen van die aandelen bleven, op enkele uitschieters na, achter bij de markt.

Achterblijvende sectoren trekken snel de aandacht van waardebeleggers en daarvan is Warren Buffett natuurlijk de bekendste. Het orakel van Omaha bleek in het vierde kwartaal van 2020, volgens gegevens die vorige week bekend werden, zijn belang in Apple wat te hebben afgebouwd en dat geld voor een belangrijk deel te hebben stoken in verschillende farmaceutische bedrijven, waaronder Merck, Bristol-Myers Squibb en AbbVie. Opvallend was dat Pfizer, enige tijd de grote winnaar van de race naar het coronavaccin, door Buffett en de zijnen juist werd verkocht.

De bewegingen van de oude meester worden goed gevolgd door beleggers, want Buffett wordt door velen geïmiteerd en het gaat om veel geld. In de portefeuille van Buffetts investeringsvehikel Berkshire Hathaway is het aandeel AbbVie nu bijvoorbeeld goed voor een gewicht van ruim 1 procent. Dat lijkt beperkt, maar de ruim 25 miljoen aandelen zijn meer dan 2,7 miljard dollar waard en Buffett bezit hiermee 1,5 procent van het bedrijf.

Uit een sectoranalyse die u volgende week in Effect 3 kunt lezen, blijkt dat het door Buffett verkochte Pfizer op net 10 keer de winst een van de voordeligste namen in de sector is. Pfizer heeft een dividendrendement van 4,5 procent en het bedrijf boekt al jaren een rendement op het eigen vermogen dat in de dubbele cijfers ligt. Historisch is 10 keer de winst zeer goedkoop voor dit aandeel. De koers-winstverhouding lag in het verleden vaak ruim boven de 20.

Een goede reden voor de lage waardering is er echter ook: de lage winstgroei. De omzet trekt wel aan. In 2020 behaalde Pfizer een omzet van 41,9 miljard dollar, dat was 8 procent meer dan een jaar eerder. Het concern verwacht bovendien dit jaar voor 15 miljard dollar aan extra omzet te genereren met het coronavaccin. Er zullen waarschijnlijk zo’n twee miljard doses worden afgeleverd. De omzet zal aanzwellen tot zo’n 61 miljard dollar.

Maar dat is grotendeels tijdelijk en er zijn waarschijnlijk betere kandidaten dan Pfizer. Welke dat zouden kunnen zijn leest u in de sectoranalyse in Effect 3, die volgende week verschijnt.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.