VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nu de mist van de coronacrisis optrekt ziet de toekomst er voor Boskalis goed uit. Het orderboek heeft een nieuw record bereikt en de vooruitzichten zijn in alle markten goed. Zelfs in de markt voor energie op zee, zei bestuursvoorzitter Peter Berdowski in een interview naar aanleiding van de jaarcijfers.

Gezien het turbulente jaar zagen die er goed uit. Boskalis leed weliswaar een nettoverlies van 97 miljoen euro, maar dat was het gevolg van afschrijvingen op papier. De financiële positie werd juist sterker met een positieve kasstroom van meer dan 400 miljoen euro.

Boskalis is per saldo schuldenvrij en heeft een netto kaspositie van 439 miljoen euro. En dan is er natuurlijk het aantal uitstaande orders dat inmiddels is opgelopen tot 5,3 miljard euro.

Olieprijs rond de 60 dollar goed nieuws
De ontwikkeling in de markten ziet er ook goed uit. “Met name in de baggerhoek is het verwerven van grote projecten fors toegenomen. Tegelijk zien we aan de windkant de nodige positieve ontwikkelingen”, zei Berdowski. Daarnaast geeft de olieprijs die al een tijd rond de 60 dollar per vat staat de markt voor energieprojecten op zee steun.

Hij rekende voor dat de dollars bij dit prijsniveau snel weer gaan stromen. “Een snelle rekensom leert dat als die olieprijs rond de 60 dollar blijft liggen de ‘oil and gas majors’ zo’n 200 miljard dollar extra aan cash gaan genereren. Daarmee ontstaat wel weer ruimte om een stukje in te halen van wat men heeft laten liggen.” Uiteraard zal Boskalis daarvan profiteren. “Onze hand is relatief snel gevuld”, voegde Berdowski toe.

De betaling van dividend wordt hervat. Oorspronkelijk zou vorig jaar 50 eurocent per aandeel worden uitgekeerd over 2019. Is gezien de sterke balans overwogen om die betaling alsnog te doen als een soort inhaaldividend? Nee, antwoordde Berdowski. Het schrappen van het dividend moet gezien worden als een soort verdeling van de lasten.

“Er is vorig jaar heel veel gebeurd. We hebben voor al het personeel de nullijn gehanteerd en die slag halen we ook niet in. We hebben ook maar de helft geïnvesteerd van wat we zouden investeren. Het totaalpalet van offers wat door alle partijen is gebracht is evenwichtig geweest. Maar het is duidelijk dat we nu een signaal afgeven over vertrouwen in de toekomst doordat aandeelhouders wel het dividend krijgen dat ze hiervoor ook hadden.”

Kleine overnames, geen grote acquisities
De sterke financiële positie zou Boskalis kunnen aanwenden voor overnames, of ‘bodemvissen’, zoals Berdowski het noemt. Hij vertelt hoe Boskalis begin dit jaar Rever Offshore kocht. Dit Schotse bedrijf levert duikersdiensten op de Noordzee.

“Dat was eigenlijk een partij waar we al vier of vijf jaar naar keken en af en toe mee spraken, maar we vonden het voortdurend te duur. Ze zijn het afgelopen jaar verder in problemen gekomen en we hebben een hele mooie transactie kunnen uitonderhandelen.”

“De bodem is nog steeds in zicht om te vissen”, zei Berdowski om duidelijk te maken dat het bedrijf denkt nog meer kleine bedrijven of bezittingen zoals schepen te kunnen overnemen. Hij wees erop dat Boskalis ook voor een goede prijs twee schepen heeft gekocht die worden omgebouwd tot moderne schepen voor bodemonderzoek. “Het is wel bodemvissen. We hebben geen grote acquisities op de rol staan”, voegde hij toe.

Nu Boskalis uit de mist van de coronacrisis vaart is het tijd voor een tussentijdse evaluatie van het driejarenplan, ook al is dat nog maar een jaar oud. Na de zomer gaat het bedrijf daarmee aan de gang. Als aandeelhouders echter verwachten dat het bagger- en bouwbedrijf grote keuzes zal maken over de koers zullen ze teleurgesteld worden.

“Het plan ten aanzien van de lange termijn staat als een paal boven water”, zei Berdowski. “Het gaat met name om de korte termijn verwachtingen over vraag en aanbod in bagger en offshore energie. Het zal niet tot ingrijpende strategische wijzigingen in de koers leiden.”

Daarmee is zeker dat het sterk cyclische karakter van het bedrijf voorlopig realiteit zal blijven. Het bedrijf wisselt topjaren af met jaren waarin de resultaten ver terugzakken. Mogelijk dat een samengaan met een grote concurrent daarin verandering zou kunnen brengen, maar Boskalis gaat daar voorlopig niet over nadenken. Het goede nieuws is dat er nu een paar sterke jaren aan lijken te komen.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen