VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TKH verwacht een jaar van stevig herstel na een fikse omzetdaling in 2020. Klanten die investeringen hadden stopgezet, hebben weer vertrouwen in de toekomst. Het Amerikaanse stimuleringspakket van 1,9 biljoen dollar kan nog eens flinke extra orders opleveren, maakte topman Alexander van der Lof duidelijk in een interview.

TKH zag de omzet in 2020 met bijna 14 procent dalen tot 1,289 miljard euro. Dit was vooral het gevolg van het wegvallen van investeringen door bandenproducenten. De geavanceerde bandenproductiesystemen die het bedrijf levert zijn goed voor ruim een vijfde van de inkomsten, maar deze tak kreeg vorig jaar dus een knauw. Het aandeel TKH daalde dinsdag fors op de toch wat tegenvallende resultaten.

Met de komst van coronavaccins is het vertrouwen van klanten teruggekeerd. “Op dat moment zagen we dat veel onzekerheid bij eindklanten werd weggenomen. Dat zagen we onmiddellijk terug in industriële sectoren met een record orderopname in het vierde kwartaal”, zei bestuursvoorzitter Van der Lof.

Honderdduizenden camera’s voor analyse vaccins
Sommige delen van het bedrijf hebben geprofiteerd van de coronacrisis. De omzet uit slimme camerasystemen, ‘machine vision’, nam met 22 procent toe. Er was een sterke vraag uit de fruitteelt, maar ook uit de logistiek en de zorg. De groei van de logistiek was te danken aan de sterke toename van online bestellen. In de zorg heeft het te maken met de vaccins.

“Heel interessant zijn camera’s voor het analyseren van vaccins in het bloed. Daar hadden we een grote opdracht voor van 10.000 camera’s. Wij hebben een specifieke camera waarin alle data wordt verwerkt”, legde Van der Lof uit. “Men wil een database opbouwen met gegevens over de werking van vaccins en daarvoor moeten heel veel bloedanalyses worden gemaakt. Wij denken dat er honderdduizenden camera’s nodig zijn.”

‘Waanzinnige’ bedragen voor infrastructuur
Een zwakke plek in de klantenkring van TKH zijn parkeergarages en vliegvelden. Investeringen werden uitgesteld en herstel in de reissector kan nog wel even op zich laten wachten. Het aantal passagiers op Amerikaanse vliegvelden ligt bijvoorbeeld nog zeker de helft onder normaal.

Maar het Amerikaanse steunpakket is een lichtpunt voor de parkeersystemen van TKH. “De Amerikaanse overheid gaat waanzinnige bedragen in infrastructuur investeren en met name in luchthavens. Er zijn hele grote parkeergarages waar de doorstroming geregeld moet worden. We denken dat dit tot snel herstel kan leiden.”

Ook de investeringen in verkeerssystemen kunnen een impuls krijgen van het steunpakket. Het gaat dan om systemen voor bijvoorbeeld trajectcontroles.

“Het leek eerst dat investeringen meerdere jaren werden doorgeschoven, maar door de Amerikaanse stimuleringsmaatregelen lijkt het dat het dit jaar tot een doorbraak kan komen. Dat hebben we nog niet meegenomen in de verwachting voor het hele jaar.”

Winstherstel
Zelfs zonder eventuele meevallers uit de VS komt het doel van meer dan 15 procent rendement op de omzet al dit jaar in zicht. Dit doel had Van der Lof TKH in 2019 gesteld. De topman wees erop dat het rendement vorig jaar uitkwam op 10,5 procent.

“De teruggang van de bandenbouw had een effect van 3 tot 3,5 procentpunt. Als je dat optelt bij die 10,5 procent zijn we al heel dicht in de buurt van de doelstelling. Dat proberen we wel duidelijk te maken.”
Gerelateerde artikelen