VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Na de beurshausse rond de elektrische auto lijkt de volgende stap het elektrische vliegtuig. Een Duitse vliegtuigstartup komt met een miljardenwaardering naar de Nasdaq. Hoewel er zeker wat staat te gebeuren in de luchtvaartindustrie zijn de verwachtingen over groei en winst van Lilium even specifiek als ze speculatief zijn.

Lilium is gevestigd in München. Het bedrijf heeft een elektrisch vliegtuig ontwikkeld dat zeven passagiers binnen een uur over een afstand van 250 kilometer kan vervoeren. Met de beursgang haalt het kapitaal op om in 2024 de commerciële productie van dit vliegtuig op te starten.

De beursgang loopt via een fusie met investeringsfonds Qell, een Special Purpose Acquisition Vehicle (SPAC), waarover we op deze plaats recentelijk vooral stukken schreven waarin de waarschuwingen voor de risico’s de boventoon voerden. Qell heeft vorig jaar 330 miljoen euro opgehaald met de belofte daarmee een investering te doen.

Bij de fusie met de SPAC steken institutionele investeerders 450 miljoen dollar aan vers kapitaal in het bedrijf. De beurswaarde na de transactie zal omgerekend op 3,3 miljard dollar uitkomen.

Straks zullen de huidige aandeelhouders van Lilium driekwart van de aandelen hebben in het fonds. De beleggers die in de SPAC hebben geïnvesteerd houden dan 11 procent.

Elektrische vliegtuigen openen nieuw stuk luchtvaartmarkt
Met dit vliegtuig speelt Lilium in op een kleine revolutie in de luchtvaart. Op dit moment is luchtvervoer over korte afstanden nog zelden rendabel door de hoge brandstofkosten. Kleine elektrische vliegtuigen moeten daar verandering in brengen.

Deze vliegtuigen zouden netwerken mogelijk maken tussen steden die dicht bij elkaar liggen. Denk aan de Amerikaanse oostkust of het zuiden van Duitsland. Het gaat vooralsnog dus niet om het vervangen van de bestaande luchtvaart, maar om het creëren van een nieuw marktsegment van snel en goedkoop luchtvervoer op de korte afstand.

Dat het een serieuze ontwikkeling is, blijkt uit het feit dat ook Airbus en Boeing bezig zijn met dit soort elektrische vliegtuigen. Bij Lilium is het Spaanse luchthavenbedrijf Ferrovial een partner.

Zeshonderd vliegtuigen in 2026
Lilium denkt dat het na de start van de commerciële activiteiten snel zal groeien. Het voorspelt in 2026 al zeshonderd vliegtuigen per jaar te produceren. Daarmee zou het dan een omzet van 3,3 miljard dollar en een operationele winst van 708 miljoen dollar halen.

Deze berekeningen moeten de hoge waardering van het bedrijf bij de beursgang rechtvaardigen. De waardering zou slechts 0,7 keer de omzet in 2026 betekenen, tegen bijvoorbeeld 4,5 keer voor Tesla.

Het punt is alleen dat deze verwachtingen niet veel meer dan slagen in de lucht zijn. Lilium heeft het in de presentatie ook over een totaal marktpotentieel van 1 tot 1,5 biljoen dollar per jaar. Dat betreft echter de totale markt voor alle vervoer en transport ‘op hoge snelheid’. Dat is dus inclusief de huidige markt voor straalvliegtuigen.

De markt voor elektrische vliegtuigen bestaat op dit moment simpelweg nog niet. Het doen van specifieke voorspellingen over afgeleverde vliegtuigen en omzet over vijf jaar is uiteindelijk niet veel meer dan speculatie.

Hoewel het zomaar kan dat we hier het begin zien van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de luchtvaart, is beleggen in deze nieuwe industrie uiteindelijk vooral uiterst speculatief, zeker in het geval van Qell c.q. Lilium. U bent gewaarschuwd.