VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In Effect 4, die deze week verschijnt, aandacht voor fusies en overnames die zouden kunnen plaatsvinden in de Europese bankensector. Het Europese bankwezen is naarstig op zoek naar nieuwe verdienmodellen, maar consolidatie is ook noodzakelijk om de sector structureel gezonder te maken. De VEB onderzocht vier verschillende combinaties.

Vrijwel het gehele Europese bankwezen kampt met een haperend verdienmodel. De oorzaken zijn niet nieuw: de rente blijft aanhoudend laag, de toenemende kosten van regulering lijken structureel van aard en daar komen de effecten van covid-19 nog eens bij.

Om aan de malaise te ontkomen volgen de meeste banken grofweg dezelfde strategie: digitaliseren, verbreden van het dienstenpakket en beëindigen van niet-kernactiviteiten.

Consolidatie in de bankensector wordt uiteindelijk als de enige oplossing voor een structureel gezonder landschap gezien. Afgelopen jaar werd deze gedachte steeds vaker uitgesproken, door de bankiers zelf, door toezichthouders en beleidsmakers.

Voor beleggers lijkt een consolidatie vooral kansen te bieden. De huidige waarderingen zijn, ondanks recente koersstijgingen, laag. Beleggers kijken met een enorm pessimisme naar de haperende verdienmodellen. Veel Europese banken maken hun cost of equity nu al niet goed en er bestaan serieuze twijfels over de structurele houdbaarheid van de inkomsten op de lange termijn.

Versterkingen van het verdienmodel kunnen beleggersvertrouwen herwinnen en daarmee de banken weer stuwen. Daarin schuilen kansen voor beleggers, helemaal met de consolidatie in aantocht.

Maar wie gaat met wie? Dat is de grote vraag. Eenvoudig zijn bankenfusies nooit, vanwege de sterke regulering en specifieke problemen bij de individuele banken. Om alvast de gedachten op gang te helpen bekeek de VEB enkele fusiecombinaties die strategisch zouden kunnen passen. Het zijn gedachtenexperimenten, die stof geven tot nadenken.

Het volledige artikel leest u in Effect 4, die deze week bij de leden van de VEB wordt bezorgd.

Daarnaast in deze Effect:
Het ongenoegen van aandeelhouders Danone, een analyse van de non-foodsector, een fundamentele kijk op de aandelen Acomo, Deutsche Post DHL en Kühne + Nagel, een interview met Lard Friese van Aegon, de lessen die beleggers uit het boekhoudschandaal bij Wirecard kunnen trekken en 8 vragen over de glibberige garanties bij beleggen in niet-beursgenoteerd vastgoed.

Verder natuurlijk de vaste columns en rubrieken en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect 11 keer per jaar.