VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De keuze voor een passende bank of broker hangt af van verschillende kwalitatieve zaken en persoonlijke voorkeuren, maar natuurlijk ook van de kosten van de dienstverlening. Dat laatste blijft nog altijd van doorslaggevend belang, zo blijkt uit een enquête die de VEB onlangs heeft gehouden onder de lezers van de VEB-nieuwsbrief en de bezoekers van de website.

Ruim twee derde van de ondervraagden ziet de kosten als bepalende factor bij de keuze voor een bank of broker. Hoge kosten van de huidige dienstverlener zijn ook de meest genoemde reden om over te stappen naar een andere partij. 

In Effect 5, die op 4 mei verschijnt, vindt u het uitgebreide brokeronderzoek van de VEB, waarin kosten en verschillende plus- en minpunten ten aanzien van kwalitatieve aspecten van een negental aanbieders aan bod komen. De verschillen tussen de onderzochte effectendienstverleners zijn groot, dus goed vergelijken loont.

Wat betreft kosten springen transactiekosten vaak gelijk in het oog. Deze komen uitgebreid aan bod in het aankomende brokeronderzoek. Maar er zijn nog veel meer kosten om rekening mee te houden. Denk aan de vaste servicekosten die verschillende aanbieders hanteren om een rekening aan te houden en extra kosten die banken of brokers rekenen bij speciale verzoeken of diensten.

Servicekosten
De kosten voor het aanhouden van een rekening komen in verschillende vormen, zoals een vaste of variabele service fee, platform fee, aansluitingskosten of als extra kosten bij het gebruik van bepaalde diensten. De hoogte is vaak mede afhankelijk van de (gemiddelde) portefeuillewaarde van de belegger. In bepaalde gevallen is sprake van een degressieve kostenstructuur, waarbij de procentuele kosten afnemen naarmate het belegd vermogen toeneemt. 

Kosten voor het aanhouden van de rekening

ABN Amro Zelf Beleggen Plus

Per jaar: 48 euro + een percentage van het belegd vermogen met een degressieve structuur
* 0,20% over de eerste 100.000 euro
* 0,12% over 100.000 – 400.000
* 0,06% over het meerdere daarboven

Binck Green

3,50 euro + 0,01% over het belegd vermogen per maand (geen extra kosten boven 450.000 euro)

Binck Blue

8,25 euro + 0,015% over het belegd vermogen per maand (geen extra kosten boven 400.000 euro)

Binck Black

25 euro + 0,015% over het belegd vermogen (geen service fee bij meer dan 75 transacties of €500 aan transactiekosten per maand)

BUX Zero

Geen

DeGiro

Geen (behalve bij bepaalde beleggingsfondsen), wel aansluitingskosten van 2,50 euro per beurs per kalenderjaar op basis van de beurs waarop de producten in de portefeuille zijn genoteerd (Euronext Amsterdam en Brussel zijn uitgezonderd)

Easybroker

Geen

ING Zelf op de Beurs

Per jaar: 20 euro + een percentage van het belegd vermogen met een degressieve structuur
* 0,24% over de eerste 100.000 euro
* 0,12% over 100.000 – 500.000 euro
* 0,06% over 500.000 – 2.500.000 euro
* Een persoonlijk tarief over het meerdere boven 2.500.000 euro

LYNX

5 euro per kalendermaand, bij een portefeuille tot 100.000 euro. Op deze 5 euro worden in die maand gemaakte transactiekosten, in mindering gebracht

Rabo Zelf Beleggen

Per kwartaal: een percentage van het belegd vermogen
* 0,06% over de eerste 100.000 euro
* 0,03% over het meerdere boven 100.000 euro
* Er geldt een minimum van 5 euro en maximum van 100 euro

Today’s Broker

Geen


Aanvullende diensten
Het betalen van servicekosten betekent echter niet dat daarmee ook alle dienstverlening gedekt is. Een belegger die prijsstelt op realtime koersinformatie van aandelen op Euronext, (virtueel) een aandeelhoudersvergadering (AVA) bezoekt of graag telefonisch een transactie wil doorgeven, kan tegen extra kosten aanlopen. Daarnaast is er niet zonder meer vanuit te gaan dat een bank of broker deze zaken faciliteert.

Het blijkt dat sommige prijsvechters op transactiekosten juist duurder zijn of zelfs beperkingen hebben op aanvullende diensten. De onderstaande tabel geeft een overzicht van de mogelijkheden en kosten van de hiervoor genoemde dienstverlening. De bedragen die zijn genoemd bij de telefonische orders zijn opslagen bovenop de reguliere transactiekosten.

Kosten van enkele extra diensten

 

Realtime koersen Euronext

Aanmelden AVA

Telefonische orders

ABN Amro Zelf Beleggen Plus

Geen kosten

Geen kosten

6 euro opslag

Binck Green, Blue en Black

Geen kosten

Geen kosten voor aanmelden AVA, maar bij volmacht stemmen kost wel 5 euro per stem

5 euro opslag

BUX Zero

Geen kosten, wel beperkt tot het assortiment van BUX

Niet mogelijk

Niet mogelijk

DeGiro

Geen kosten

10 euro, en zelfs minimaal 100 euro bij buitenlandse bedrijven

10 euro opslag

Easybroker

3 euro per maand

Geen kosten

Geen opslag

ING Zelf op de Beurs

Geen kosten

Geen kosten

Niet mogelijk

LYNX

Geen kosten voor aandelen uit hoofdindex NL, BE & FR. Anders 3,63 euro per maand

Geen kosten

Niet mogelijk

Rabo Zelf Beleggen

Geen kosten

1,50 euro per kwartaal aan abonnementskosten voor de dienst ‘Stemmen op afstand’

10 euro opslag

Today’s Broker

Geen kosten

Geen kosten

Geen opslag


Beleggers die op basis van het volledige brokeronderzoek of een vergelijking via deze tool willen overstappen naar een andere partij doen er goed aan om rekening te houden met nog een kostenpost: overboekingskosten.

Het overboeken van een effectenportefeuille naar een andere partij kan, afhankelijk van de bank of broker en het aantal over te boeken posities, flink in de papieren lopen. Het is dan ook verstandig om te informeren naar de kosten die de huidige dienstverlener rekent voor het uitboeken van de portefeuille en of de nieuwe partij bereid is om (een deel van de) kosten te vergoeden of dat deze juist zelf nog eens kosten in rekening brengt voor de inkomende portefeuilleregels. Daarnaast is er per verschillende beleggingscategorie een overboekingsperiode van toepassing waarbinnen niet kan worden gehandeld in de effecten die worden overgeboekt.

Informeer ook bij de nieuwe bank of broker of de effecten die u wilt overboeken wel in het assortiment van die nieuwe partij zitten. Het aanbod kan namelijk verschillen. Als alternatief is er de optie om uw effecten te verkopen en vervolgens bij de nieuwe bank of broker weer aan te kopen om overboekingskosten en -termijnen te voorkomen. Bij deze optie betaalt u wel transactiekosten en kunnen natuurlijk koersverschillen ontstaan (tussen de verkoop bij de ene en aankoop bij de andere partij).


Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect 11 keer per jaar.