VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In Effect 5, die deze week verschijnt, aandacht voor de kosten en de kwaliteit van de belangrijkste effectenbrokers die in Nederland actief zijn. De verschillen in transactiekosten zijn groot, maar de kosten en de kwaliteit van de rest van de dienstverlening kunnen de doorslag geven.

Bij het kiezen van een broker hebben beleggers goed voor ogen hoe belangrijk kosten zijn. Alertheid is geboden, want om lage tarieven te kunnen bieden, kleden verscheidene aanbieders de dienstverlening wel heel erg uit, zo blijkt uit het jaarlijkse brokeronderzoek van de VEB. 

Het afhandelen van orders van particuliere beleggers is lucratief. Er is dan ook een grote groep aanbieders van ‘brokerdiensten’ actief in Nederland. Naast de grootbanken dingen zo’n vijftien brokers naar de gunst van de steeds groter wordende groep Nederlandse beleggers. 

Er zijn behoorlijke verschillen tussen de diverse aanbieders, maar een ding is bij allemaal hetzelfde: ze moeten maatregelen nemen om de orders tegen het best mogelijke resultaat af te handelen. Daartoe zijn ze vanwege wet- en regelgeving verplicht. Het beste resultaat gaat niet alleen om de prijs, ook de kosten en snelheid van uitvoering en de waarschijnlijkheid dat een order wordt uitgevoerd zijn van belang. 

Zo goedkoop mogelijk beleggen kan doorslaggevend zijn voor een goed beleggingsresultaat. Nederlandse beleggers zijn zich hiervan bewust, uit een enquête die de VEB hield onder lezers van onze nieuwsbrief (circa 40.000 ontvangers) blijkt twee derde van de beleggers ‘kosten’ de belangrijkste factor te vinden bij de keuze voor een broker. 

Veel brokers moeten dat al eerder geconcludeerd hebben, want ze beconcurreren elkaar fel op prijs. De VEB vergeleek de kosten bij verschillende brokers voor een aantal transacties en ‘voorbeeld’-beleggers. Het volledige onderzoek staat in Effect 5, die deze week bij de leden van de VEB wordt bezorgd.  

Daarnaast in deze Effect: 
De belangrijkste bevindingen uit het eerste deel van het aandeelhoudersvergaderseizoen, een analyse van de chipmachinesector, een fundamentele kijk op de aandelen van de Deense windmolenbouwer Vestas en een interview met topman Eric Rondolat van Signify. 

Verder natuurlijk de vaste columns en rubrieken en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.  

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect 11 keer per jaar. 

 Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen