VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het was in maart van dit jaar al aangekondigd, maar deze week werd het openbaar bod in contanten op alle aandelen in detacheerder DPA van 1,70 euro gelanceerd. Beleggers hebben in ruim twee decennia maar weinig plezier beleefd aan dit aandeel.

Private Equity-bedrijf Gilde Investment Management heeft circa 79,8 miljoen euro over voor alle geplaatste en uitstaande aandelen DPA Group. Beleggers kunnen hun stukken tussen 2 juni en 28 juli 2021 (17.40 uur) aanbieden.  

De grootste aandeelhouders van DPA, die samen ongeveer 66,4 procent van de aandelen vertegenwoordigen, hebben onherroepelijk toegezegd het bod te steunen en al hun aandelen te verkopen onder het bod en het bestuur en de raad van commissarissen van DPA steunen het bod ook.  

De 1,70 euro per aandeel die New Horizons Holding (een vehikel van Gilde) wil betalen, zou volgens het persbericht een premie betekenen van circa 23,3 procent ten opzichte van de gemiddelde volume gewogen koers over de laatste 6 maanden voorafgaand aan 1 maart 2021 

Beleggers zien daarmee slechts net 13 procent van de prijs terug waarvoor de aandelen in 1999 werden geïntroduceerd. Bartjens in het Financieele Dagblad trok deze week de conclusie dat DPA in de afgelopen 20 jaar geen waarde heeft gecreëerd voor aandeelhouders: het bedrijf is nog net zo veel waard als 20 jaar terug. 

Het is nog wat erger als gekeken wordt naar het totale rendement per aandeel, want die werden op grote schaal bijgedrukt. De verwatering die hierdoor optrad drukte de koers naar beneden.  

Dividend was er wel, soms. Sinds de beursgang voor 12,75 euro is per aandeel opgeteld 1,23 euro uitgekeerd. Samen met die 1,70 die er nu staat zagen beleggers dus slechts 2,93 euro van hun investering terug. Een verlies van 77 procent.  

Dat is toch in schril contrast met de vergezichten die de onderneming soms schetste. Zo zei toenmalig topman Eric Winter in 2018 nog in Effect dat hij voor de nabije toekomst best optimistisch was. DPA was weliswaar flink geraakt door de wet DBA, waarmee nieuwe regels werden ingevoerd voor het inhuren van zzp’ers, maar op de vraag wanneer aandeelhouders plezier gaan beleven aan DPA antwoordde hij: 

“Als ik kijk waar we vandaan komen en waar we nu staan, zijn wij optimistisch. Vergeleken met de groei van onze concurrenten hebben we het goed gedaan. We hebben twee keer een aandelenemissie gedaan waardoor het belang van zittende aandeelhouders kleiner is geworden.” 

Voor een overname vanwege de gedaalde koers was Winter toen niet bang  

“Nee, daar ben ik niet bang voor als het goed is voor het bedrijf en als het schaalvoordelen zou bieden. Het zou kunnen dat de arbeidsmarkt internationaler wordt en dat wij meer schaal moeten krijgen met onze wervings- en recruteringsactiviteiten. Als dat gebeurt, dan moeten wij wel mee. Maar we zijn hier eigenlijk niet zo mee bezig. Voorlopig laten we zien dat we groeien op eigen kracht en dat doen we met heel veel plezier.” 

Het aandeel stond toen al onder de twee euro, het heeft sinds dat interview per saldo weinig meer gedaan.
Gerelateerde artikelen