VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In Effect 6, die deze week verschijnt, de belangrijkste bevindingen uit het aandeelhoudersvergaderseizoen van 2021.

De dialoog was in 2021 vanwege corona virtueel maar dat kon niet voorkomen dat aandeelhouders mondiger waren dan ooit. Het percentage stemmen tegen agendapunten lijkt ieder jaar te groeien, en dit jaar werd een tiental voorstellen zelfs helemaal van tafel geveegd.

De aandeelhouder wordt steeds minder anoniem. Onder druk van richtsnoeren en wetgeving worden institutionele beleggers gedwongen de dialoog aan te gaan met beursgenoteerde ondernemingen over bonussen, het gevoerde beleid, maar ook over zaken als milieurisico’s.

Bij de invulling van die verantwoordelijkheid hoort ook dat gestemd wordt op de aandeelhoudersvergadering.

Dat grote beleggers die rol steeds serieuzer nemen, is af te lezen aan de stemuitslagen; het aantal tegenstemmen lijkt ieder jaar toe te nemen, zo leert een analyse van circa 70 bijeenkomsten bij beursgenoteerde bedrijven.

Het volledige artikel staat in Effect 6, die deze week bij de leden van de VEB wordt bezorgd.

Daarnaast in deze Effect:
Opnieuw aandacht voor de kosten en de kwaliteit van de belangrijkste effectenbrokers die in Nederland actief zijn, in deel 2 van het VEB Brokeronderzoek 2021. Behalve de verschillen in transactiekosten zijn ook de verschillen in jaarlijkse vaste kosten en overboekingskosten groot.

Ook een interview met Shankar Iyer, de topman van Intertrust, een analyse van de voedingssector, een fundamentele kijk op de Amerikaanse autoverzekeraar Progressive, de nauwelijks te stillen honger naar computerchips en hoe het bod van Just Eat Takeaway op Grubhub steeds minder aantrekkelijk wordt.

Verder natuurlijk de vaste columns en rubrieken en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect 11 keer per jaar.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen