VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Heineken heeft goede kaarten om haar belang te vergroten in de Indiase biergigant United Breweries. De eigenaar Vijay Mallya, een markante persoonlijkheid, verkeert in financiële problemen en wordt gedwongen het belang te verkopen om schuldeisers af te kunnen lossen. Is dit een buitenkansje voor Heineken?

Heineken zal volgens bronnen in India haar belang van 46,5 procent in United Breweries (UBL) op korte termijn uit kunnen breiden om zo een meerderheidsbelang te verwerven.

Hiermee kan Heineken afrekenen met een oude vijand: Vijay Mallya.

Met de overname van Scottish & Newcastle kreeg Heineken in 2008 een belang van 37,5 procent in UBL. De flamboyante Indiase (voormalig) miljardair Vijay Mallya, nazaat van de familie die UBL oprichtte, was toen open over het feit dat hij de Amsterdammers niet graag zag komen.

Mallya dreigde Heineken zelfs voor de rechter te slepen omdat hij meende dat het Nederlandse concern afspraken schond die – in kort bestek – behelsden dat aandeelhouders in UBL niet zelfstandig eigen bier in India mogen verkopen.

Heineken deed dat wel via een joint-venture met het Singaporese Asia Pacific Breweries (APB) – in 2012 lijfde Heineken deze brouwerij ook in. Heineken en APB hadden toen twee kleinere brouwerijen in India, waar zowel Heineken als Amstel werd gebrouwen.

Het Heineken-bestuur wist de kwestie met Mallya uiteindelijk buiten de rechter om op te lossen met een ruiloffer en een zak geld.

De joint venture-partner APB kreeg het belang in Heineken-dochter Multi Bintang, die bier brouwt in Indonesië. In ruil daarvoor werd Heineken volledig eigenaar van de twee Indiase brouwerijen uit de joint-venture. In een laatste stap werden deze twee brouwerijen ondergebracht in UBL.

Daarnaast betaalde Heineken een schikkingsbedrag van 60 miljoen dollar (omgerekend 45 miljoen euro) aan Mallya.

Schuldeisers achter de broek
Vijay Mallya is nu niet meer in de positie om voorwaarden te stellen. Na een trits mislukte bedrijfsavonturen – die cumuleerden in fraude, corruptie en het voorliegen van het beleggend publiek – wordt de voormalig UBL-topman gehaat in eigen land en ver daarbuiten.

Mallya vluchtte naar het Verenigd Koninkrijk en wordt sindsdien achtervolgd door justitie en schuldeisers die omgerekend 1,2 miljard euro (terug) willen zien. In mei 2017 werd door de Indiase overheid beslag gelegd op de bezittingen (inclusief aandelen in UBL) van Mallya om zijn schulden af te lossen.

Hier komt Heineken om de hoek kijken. De brouwer heeft het eerste recht van koop bedongen als aandeelhouders in UBL van hun stukken af willen. In de voorbije jaren heeft Heineken het belang in de Indiase brouwer al kunnen vergroten tot 46,5 procent.

De Amsterdamse brouwer kan volgens bronnen daar spoedig Mallya’s belang van circa 16 procent aan toevoegen. Dit belang is nu in handen van een speciaal tribunaal dat activa van Mallya probeert te verkopen om met de opbrengst schuldeisers af te betalen. 

Heineken zou al hebben laten weten dat het de aandelen van Mallya wil overnemen.

Hiermee neemt Heineken definitief afscheid van plaaggeest Mallya. Dankzij de aankoop zal de Amsterdamse brouwer een meerderheidsbelang verwerven van meer dan 60 procent. De rest van de aandelen blijven waarschijnlijk vrij verhandelbaar op de beurs in Bombay.

Heineken zal door de uitbreiding van het belang de activiteiten in India volledig moeten consolideren. Hierdoor zal op basis van analistentaxaties het bedrijfsresultaat en verkopen een impuls krijgen van respectievelijk 106 miljoen euro en 712 miljoen euro.

Op schaal in India
Voormalig Heineken-topman Jean François van Boxmeer gaf enkele jaren geleden aan dat de Indiase biermarkt één van de hoofdredenen was om Scottish & Newcastle te kopen. De bierconsumptie in India is relatief laag. Met twee liter bier per jaar per hoofd van de bevolking wordt vrijwel nergens in Azië zo weinig bier gedronken. Ter vergelijking, in China ligt dit getal een factor 15 hoger.

De jonge Indiase bevolking - van de 1,4 miljard inwoners is meer dan de helft jonger dan 25 jaar - wordt bovendien steeds rijker.

De vraag naar duurdere statusverhogende biertjes uit de stal van Heineken – denk aan Sol, Edelweiss, Affligem, Dos Equis en Desperados – zal hierdoor waarschijnlijk toenemen.

Lees hier de VEB barometer analyse van Heineken.

Volgens analisten realiseert UBL al snel winstmarges op de premiummerken die 5 procentpunt hoger liggen dan op het doorsnee-bier dat ze ook verkopen.

UBL is vooral bekend van het nationale biermerk Kingfisher. Met een landelijk marktaandeel boven de 50 procent is UBL meer dan twee keer zo groot als de nummer twee AB InBev. Dankzij het omvangrijke netwerk van 30 brouwerijen profiteert UBL van logistieke (kosten)voordelen en onderhandelingsmacht naar distributiepartijen. Hierdoor kan het lagere prijzen in rekening brengen en tegelijkertijd hogere marges behalen dan de concurrentie.

Heineken zal vermoedelijk het UBL-netwerk - naast de 30 brouwerijen zijn er 85 duizend verkooppunten - inzetten om de eigen premium-merken te verkopen. Heineken-bier wordt nu geproduceerd in drie Indiase brouwerijen.

De val van Mallya

-Voor Vijay Mallya gaf leiding geven aan UBL te weinig voldoening. De Indiase voormalig miljardair, bijnaam ‘King of Good Times’, wilde niet langer bekend staan als de feestende drankbaron - waar in India op werd neergekeken.

-Daarom startte Mallya de vliegtuigmaatschappij Kingfisher Airlines, dat luxe vliegreizen bereikbaar moest maken voor de Indiase middenklasse. Een avontuur dat in 2012 strandde toen het met schuld overladen concern zonder aankondiging tientallen vluchten moest schrappen, waardoor duizenden passagiers op binnen- en buitenlandse luchthavens strandden. Mallya loog over de penibele situatie waarin de luchtvaartmaatschappij verkeerde, wat leidde tot publieke ophef in India.

-Voor racefans zal Mallya geen onbekende zijn. In 2007 werd bekend dat de Indiër samen met Michiel Mol en Jan Mol een bod van 80 miljoen euro had uitgebracht op het Spyker F1-team. Ook dit werd geen succes. Op Netflix staat een docuserie over de hebzucht, fraude en corruptie van India's meest beruchte magnaat, en zijn uiteindelijke val.

 

 
Gerelateerde artikelen