VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

E-commercebedrijf eBay was er al bij toen de beurzen in het jaar 2000 na de eerste hype rond internetaandelen stevig corrigeerden. Inmiddels staat de koers tien keer zo hoog als toen en wordt er dividend uitgekeerd. Anno 2021 is het aandeel nog altijd aantrekkelijk. Hendrik Oude Nijhuis licht zijn enthousiasme over eBay in de komende Effect nog eens toe.

Het in 1995 opgerichte eBay heeft nauwelijks vaste kosten en boekt torenhoge marges: afgelopen jaar bedroeg de bruto marge meer dan 75 procent. Het bedrijf profiteerde van de coronapandemie maar dan niet zozeer doordat het aantal (ver)kopers enorm is toegenomen maar wel doordat de al bestaande (ver)kopers veel actiever zijn geworden. De totale waarde van de via eBay verkochte goederen passeerde afgelopen jaar voor het eerst de mijlpaal van 100 miljard dollar. Na een lange periode van bescheiden groei lijkt het aannemelijk te veronderstellen dat eBay onder aanvoering van een nieuwe bestuursvoorzitter de recente hogere groei kan vasthouden.

Bij de handelsplatformen van eBay gaat het onder andere om eBay.com zelf, maar ook om een heel aantal andere websites waaronder het Nederlandse Marktplaats.nl. Daar komt overigens spoedig een einde aan want het Noorse Adevinta neemt voor 9,2 miljard dollar de advertentietak van eBay over, waar Marktplaats.nl ook onder valt. De overname wordt betaald middels een combinatie van aandelen - eBay is straks eigenaar van 44 procent van de aandelen van Adevinta - en cash, en de verwachting is dat eBay de inkoop van eigen aandelen daarmee zal opvoeren.

Netwerkeffecten maken dat eBay een sterke marktpositie heeft. Simpelweg komt het er hierbij op neer dat de honderden miljoenen gebruikers ervoor zorgen dat zowel nieuwe kopers als nieuwe verkopers hun weg naar eBay zullen weten te vinden. Voordeel voor eBay is dat de onderneming zelf geen inventaris hoeft aan te houden (nauwelijks gebonden kapitaal) en kan profiteren van aanzienlijke schaalvoordelen: tegenover extra inkomsten staan nauwelijks extra kosten. Dit verklaart de hoge winstgevendheid: de return on invested capital bedroeg afgelopen jaar maar liefst 82 procent.

De volledige analyse leest u in Effect 7/8, die begin juli verschijnt.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect 11 keer per jaar.