VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

VEB-Hoofdeconoom Jasper Jansen trad vorige week op in het radioprogramma ‘AEX Factor’, op BNR Nieuwsradio. Daarin kwam weer een brede waaier aan onderwerpen langs: van fractionele aandelen en de olieprijs tot Jeff Bezos en nieuwe wetgeving voor Amerikaanse technologiebedrijven.

Niet een heel aandeel, maar een stukje ervan kopen. Fractionele aandelen winnen steeds meer aan populariteit, met name in Amerika. Maar ook in ons land lijkt er vraag naar. Voor een fractie van de prijs bezit je een stukje van het aandeel. Zo kun je voor een paar tientjes in Tesla of Adyen stappen. Wat zijn de voordelen en de nadelen van deze manier van beleggen? 

Jansen daarover: “Het klinkt heel sympathiek, maar uiteindelijk zitten daar commerciële partijen achter die er goed aan verdienen. De kosten zijn hoog.”   

De dividendverhoging van Shell wordt ook besproken. Het aandeel Shell is in korte tijd gehalveerd. Maar ruziënde olielanden drijven nu de prijs op en dat geeft Shell de ruimte om de uitkering aan aandeelhouders weer een boost te geven. Jansen licht een eerdere analyse van de VEB hierover nog eens toe 

Over Amazon gaat het ook. Jeff Bezos richt zich op ruimtereizen en stopt als ceo bij het bedrijf dat tegenwoordig meer verdient aan de cloud- en mediadiensten dan aan de webwinkel waar het mee begon. Daar kan het bedrijf in de toekomst wel de nodige concurrentie verwachten, als de overheid al niet ingrijpt om het machtige Amazon aan banden te leggen, misschien wel op te splitsen.  

Naast Jansen is in deze aflevering ook Harm van Wijk van Beleggen.com te gast. Een podcast van de uitzending is hier te beluisteren.  

Fracties 
Bij fractionele aandelen koop je niet een heel aandeel, maar een stukje. Dat kan uitkomst bieden voor kleinere beleggers. Het aandeel Adyen handelt bijvoorbeeld op de Amsterdamse beurs tegen een koers van boven de 2000 euro. 

Brokers die fractionele aandelen aanbieden geven beleggers de mogelijkheid om bijvoorbeeld een kwart of een-tiende van een aandeel Adyen te kopen.  

Maar er zijn ook nadelen en risico’s. ‘Aanbieders van fractionele aandelen spreken over de democratisering van de beurs en dat klinkt allemaal heel nobel’, aldus Jansen. ‘Maar uiteindelijk zijn dit commerciële partijen die meer winst willen maken door het makkelijker te maken om meer te gaan handelen’. 

Ook is de vraag wat een belegger precies bezit met een fractioneel aandeel en tegen welke koers transacties worden afgewikkeld. In het beste geval koopt de broker één heel aandeel op de beurs, en wordt dit aandeel vervolgens opgeknipt en verdeeld onder fractionele beleggers.  

Maar het is ook mogelijk dat de broker het onderliggende aandeel helemaal niet koopt en de belegger kunstmatig blootstelling krijgt aan het aandeel via zogenaamde contract for differences (cfd’s).  

In feite wordt dan een weddenschap aangegaan waarbij de broker het rendement op een bepaald aandeel belooft aan de belegger. Hier kleven verschillende risico’s aan. Zo is de vraag waar een belegger in een fractioneel aandeel precies recht op heeft als de broker in de problemen komt of failliet gaat.  

Ook zijn er geen juridische rechten verbonden aan fractionele aandelen. Een fractioneel aandeel geeft geen toegang tot aandeelhoudersvergaderingen, laat staan dat je kan stemmen over belangrijke zaken als beloningen, overnames en grote desinvesteringen.  

Vuistregels om beleggen te vertragen


- De kosten die brokers in rekening brengen voor het aankopen en verkopen van aandelen zijn in de laatste decennia enorm gedaald. Een order inleggen kan nu vaak voor enkele euro’s waar de commissie pak hem beet twintig jaar geleden al snel enkele tientjes bedroeg. 
 

- Soms lijkt het erop dat brokers de veel lagere commissie-inkomsten proberen te compenseren door beleggers te verleiden om meer te handelen. Waar het vroeger een tijdrovend proces was om een order in te leggen – bijvoorbeeld via de telefoon – kan dit nu in een fractie van een seconde met beleggingsapps.  

- Met fractionele aandelen – het is bij sommige partijen mogelijk om voor één euro te beleggen – is het makkelijker om sneller in en uit een belegging te stappen. Kijk ook maar naar penny stocks op de beurs waar de handelsvolumes veel hoger liggen dan bij ‘duurdere’ aandelen. Maar uit verschillend onderzoek blijkt dat actief handelen niet de manier is om vermogen op te bouwen. Kosten vreten aan het rendement 

- Emoties zetten aan tot impulsief handelen. In dat opzicht ben je bij beleggen vaak zelf je grootste vijand. Een manier om je tegen jezelf te beschermen is te werken met vuistregels die het nemen van beleggingsbeslissingen probeert te vertragen.  

- Denk hier aan de afspraak dat je nooit een aandeel in je portefeuille verkoopt op de dezelfde dag dat de koers flink is gedaald of gestegen. Wacht altijd een dag. En stel vast of de nieuwe informatie er daadwerkelijk voor heeft gezorgd dat je investment case moet worden herzien. In veruit de meeste gevallen zal een belegger concluderen dat niets doen – lees: niet handelen – de beste optie is.