VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De AEX leek deze week de grens van 800 punten te slechten, maar de opmars stokte bij 799,56. Het is voor veel beleggers een eeuwig dilemma: wanneer stap ik in, wanneer moet ik weer verkopen? Het zal geen enkele belegger ooit perfect lukken, zonder dat er sprake is van puur geluk.

De Nederlandse aandelenbelegger die de beurswijsheid Sell in May and go away dit jaar volgde had geen al te prettige vakantie. De AEX stond begin mei nog onder de 700 en liep in de zomermaanden gestaag op. Op 31 augustus sloot de Amsterdamse hoofdindex op ruim 787 punten, een stijging van 11,3 procent in de vier maanden vanaf 1 mei. En dan tellen we het dividend dat een aantal bedrijven in deze periode nog uitkeerde niet eens mee.

Fluctuaties horen erbij met aandelen, maar zo’n koersbeweging missen is niet altijd meer goed te maken door op een gunstig punt opnieuw in te stappen. Wachten tot de AEX weer onder 700 punten zakt kan lang duren, en het gemiste dividend zal er dan voor zorgen dat de achterstand op de markt gestaag verder oploopt. Het is bovendien niet uit te sluiten dat de AEX een stand onder de 700 helemaal nooit meer ziet.

Tijdelijk uit de markt stappen is voor beleggers met een lange horizon daarom meestal geen goed idee. Het is namelijk speculeren op een dalende of vlakke markt. En aandelenmarkten gaan nu eenmaal vaker omhoog dan omlaag.

Het is iets anders om een (beperkt) deel van vermogen liquide te houden om op zekere momenten bij te kopen. Vaak geciteerde beleggers zeggen om de haverklap dat ze graag kopen als het ‘bloed door de straten loopt’ of als ‘mister market’ in een depressieve toestand aan de deur staat om zijn aandelen aan te bieden. Daarmee halen ze respectievelijk de 19e-eeuwse Baron de Rothschild en Warren Buffetts leermeester Benjamin Graham aan.

Paniek op de markten kan zeker een goed moment zijn om in te stappen, vooral achteraf. Helaas worden beleggers maar al te snel meegesleept door het marktsentiment en slaan zij juist op die momenten eerder aan het verkopen. Omgekeerd is het ook moeilijk om na een periode van koersstijgingen de hebzucht te weerstaan om de weging van aandelen te vergroten of om met geleend geld bij te kopen.

Een aardige indicator waar beleggers dagelijks een blik op zouden kunnen werpen is de ‘fear and greed’-index op de website van de Amerikaanse nieuwszender CNN. Deze indicator wordt samengesteld op basis van verschillende ontwikkelingen, zoals het momentum in de aandelenmarkten, de verwachte volatiliteit zoals die blijkt uit de optieprijzen (implied volatility) en de vraag naar junk bonds. Deze index fluctueerde de afgelopen drie jaar vrij sterk tussen iets meer dan 0 en bijna 100. Momenteel is de stand 49, en dat is neutraal.

Zegt CNN.

Timing van de aandelenmarkt is voor de particuliere belegger in de praktijk een gevaarlijk spel. Je kan een keer geluk hebben, maar de koersfluctuaties gewoon uitzitten is vaak op de lange duur de beste optie. Want wie uitstapt en later op basis van de optimistische vooruitzichten weer instapt weet alleen zeker dat hij twee keer transactiekosten heeft gemaakt.




Gerelateerde artikelen