VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In Effect 9, die deze week verschijnt, een analyse van de vier grootste Nederlandse platforms voor crowdfunding. Ondanks de onstuimige groei is crowdfunding in Nederland nog steeds geen volwassen beleggingscategorie. De markt is versnipperd en het toezicht is zwak.

De verschillen tussen de aanbieders van crowdfunding zijn groot, zo leert onderzoek naar de vier grootste crowdfundplatforms in Nederland. Waar moet een belegger op letten?  

Wat begon als een goedbedoeld alternatief ter bevordering van kleinschalige financiering, bijvoorbeeld voor de oprichting van dat sympathieke koffietentje op de hoek, is uitgegroeid tot een beleggingscategorie met een redelijke omvang. 

De laatste vijf jaren groeide de Nederlandse crowdfundingmarkt met meer dan 25 procent per jaar tot een omvang van ruim 400 miljoen euro in 2020. Het leeuwendeel van dat bedrag werd opgehaald door ondernemingen actief in het midden- en kleinbedrijf; zij waren met 320 miljoen euro samen goed voor bijna 80 procent van het opgehaalde bedrag.  

Exacte cijfers zijn niet voorhanden, wat een rechtstreeks gevolg is van de fragmentatie onder de platforms. Naar schatting zijn inmiddels enkele tienduizenden beleggers via bijna vijftig platforms actief in Nederlandse crowdfunding.  

Toch kan nog niet gesproken worden van een volwassen industrie. Er is nog altijd nauwelijks sprake van wet- en regelgeving en de leenplatforms vallen niet onder zwaar toezicht. Dat gebrek blijkt in de praktijk grote gevolgen te hebben over hoe de platforms hun diensten aanbieden. 

Dat is de conclusie op basis van verkennend onderzoek van de VEB, waarbij de vier grootste platforms - actief in Nederland - beoordeeld werden op zes prestatie-indicatoren. De slotsom is dat beleggen in crowdfunding vaak met risicos gepaard gaat.  

Zo zijn niet alle platforms onafhankelijk, geven de voorgeschotelde rentes vaak een te optimistisch beeld en is de informatie over investeringen niet zelden te summier voor een adequate beoordeling van de risico’s.  

Het volledige artikel staat in Effect 9, die deze week bij de leden van de VEB wordt bezorgd.  

Daarnaast in deze Effect:  
Een uitvoerige analyse van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, interviews met Oliver Rigaud, de topman van Corbion en met Martin Moryson, hoofdeconoom bij DWS, de grootste vermogensbeheerder van Duitsland, een blik op de zwembadenverkoper Pool Corporation en aandacht voor de toegenomen regeldruk voor beleggingsstudieclubs in Nederland 

Verder natuurlijk de vaste columns en rubrieken en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.  

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect 11 keer per jaar.