VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Duitsland gaat zondag 26 september naar de stembus. Het zijn de belangrijkste verkiezingen sinds jaren in de grootste economie van Europa. De financiële wereld kijkt mee. In Effect 9, die eerder deze maand verscheen, staat een interview met Martin Moryson waarin hij hier uitgebreid bij stilstaat.

De Duitsers nemen na zestien jaar ook afscheid van Angela Merkel. Het lijkt erop dat er twee partijen in de race zijn om de grootste te worden en daarmee de nieuwe bondskanselier te leveren: de christendemocratische CDU/CSU van Armin Laschet en de sociaaldemocratische SPD van Olaf Scholz. De spanning loopt in de laatste weken flink op en de strijd verhardt.

Hoewel steeds meer Duitsers het aandurven om te beleggen zijn ze over het algemeen geen grote kenners van de beurs. Maar deze beurswijsheid is redelijk bekend: “Politische Börsen haben kurze Beine.”

In het Nederlands kennen we de beurswijsheid ook. “Op de beurs heeft politieke winst korte benen.” Politiek is belangrijk maar in mindere mate voor de financiële markten. Beleggers zouden zich niet teveel moeten aantrekken van de politiek. De beurzen worden, in ieder geval niet op de langere termijn, door politieke ontwikkelingen omhoog of omlaag geduwd. Beleggers hebben zich toch ook niet gek laten maken door de onverwachte verkiezing van Donald Trump in 2016?

Verstandig of niet, met de Duitse verkiezingen van 26 september houden economen en financieel analisten zich in ieder geval wél bezig.

De Duitser Martin Moryson is er een van. “Het is heel interessant wat gaande is”, zegt de Duitser op zijn kantoor in Frankfurt. “Duitsland speelt internationaal een belangrijke rol. Het zijn de eerste verkiezingen in Duitsland waar de kanselier zich niet opnieuw kandidaat stelt. Het is de eerste keer dat je op voorhand zeker weet dat Duitsland een nieuwe kanselier krijgt. Verder is de onzekerheid groot.”

Over het algemeen houden beleggers niet van onzekerheid. Duitsland staat bovendien voor grote uitdagingen op het snijvlak van economie en politiek. In digitalisering loopt Duitsland hopeloos achter, de automobielindustrie wordt in hoog tempo met veel subsidies voor kopers van elektrische voertuigen omgebouwd, de dominante industrie moet vergroenen en de internationale concurrentie neemt toe. 

Moryson weet daar als hoofdeconoom Europa bij DWS, de grootste vermogensbeheerder van Duitsland, veel van af. We treffen Moryson op het hoofdkantoor van DWS op de Mainzer Landstraße, recht tegenover de twee torens van Deutsche Bank, in de volksmond ook wel debit en credit genoemd. DWS is 3,5 jaar geleden naar de beurs gebracht maar voor het merendeel nog in eigendom van Deutsche Bank.

Moryson zegt dat het nog alle kanten op kan. De ongewisse uitkomst is voor de doorgaans stabiele Duitse politiek ongekend. “In de peilingen zijn de verschillen tussen de partijen steeds kleiner geworden. De CDU/CSU loopt in de peilingen terug. De Groenen en SPD staan heel dicht op elkaar. De FDP wint. Je weet met deze stand van zaken écht niet wie kanselier wordt.”

“Zelfs als je wist welke partij de sterkste zou zijn, weet je nog steeds niet of die partij überhaupt in de regering zal komen. De coalities die denkbaar zijn, zijn diverser dan ooit tevoren. Alles is mogelijk. Zelfs een voor de financiële markten riskant scenario met een linkse coalitie behoort tot de mogelijke uitkomsten.”

Het is volgens Moryson niet erg waarschijnlijk, maar een coalitie van de sociaaldemocratische SPD, de Groenen en Die Linke kan het worden. “Dat zou zeker niet goed vallen op de beurzen. Zo'n coalitie zal zeker voor wat onrust zorgen vanwege onder meer de dreiging van veel regelgeving. Uiterst links, maar ook de SPD en de Groenen, hebben veel vertrouwen in de rol van de staat in de economie. Ik heb zeer mijn twijfels of de staat wel de betere ondernemer is.”

Het volledige interview is te lezen in Effect 9, die eerder deze maand verscheen. Leden kunnen het ook hier lezen.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect 11 keer per jaar.