VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hendrik Oude Nijhuis licht in Effect 10, die volgende week verschijnt, zijn enthousiasme over de Amerikaanse bouwmarktketen Lowe’s toe. Hij wijst erop dat Amerikanen hun eigen woning steeds vaker ook als een belegging zien. Ze steken er daarom makkelijker meer geld in.

Het Amerikaanse Lowe’s Companies is op Home Depot na de grootste ‘doe het zelf’-keten ter wereld. Iedere week bezoeken zo’n 20 miljoen klanten een filiaal van Lowe’s. Lowe’s telt bijna 2.000 eigen filialen - daarnaast zijn er nog zo’n 200 franchisefilialen - waarvan het merendeel in de Verenigde Staten en de rest in Canada te vinden is.

De Amerikaanse nieuwbouwmarkt profiteert van het feit dat de vraag het aanbod van nieuwe woningen fors overstijgt. Na de kredietcrisis is er jarenlang te weinig gebouwd om in de (vervangings)vraag te voorzien waardoor het tekort aan nieuwbouwwoningen is opgelopen.

Voor Lowe’s zijn echter vooral de bestedingen aan onderhoud en reparaties van belang, stelt Oude Nijhuis in Effect. En voor die bestedingen vormt de huizenprijs een belangrijke factor. Wanneer huizenprijzen stijgen - zoals nu - zien consumenten bestedingen aan onderhoud en reparaties niet meer zozeer als een kostenpost maar meer als een investering die zorgt voor een hogere woningwaarde.

Vergeleken met Home Depot geldt dat Lowe’s wat meer servicegericht is: het personeel is er meer op gericht de klant van gedegen adviezen te voorzien. Lowe’s biedt haar medewerkers hiertoe voortdurend allerlei cursussen aan.

Home Depot heeft dan weer een wat betere positie voor wat betreft het samenwerken met professionele klusbedrijven, iets waar ook Lowe’s zich overigens meer op wil toeleggen. Lowe’s (90 miljard dollar omzet) geniet goed bezien samen met Home Depot (132 miljard dollar omzet) een duopolie op de Amerikaanse ‘doe het zelf’-markt. Deze markt is voor de rest nog altijd behoorlijk gefragmenteerd en aannemelijk is dat beide ketens verder marktaandeel zullen winnen.

De volledige analyse leest u in Effect 10, die volgende week verschijnt.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect 11 keer per jaar.