VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In Effect 10, die deze week verschijnt, een analyse van de adviezen die banken kort na een beursgang geven. Daaruit blijkt dat de analisten van banken die betrokken waren bij de beursgang bovengemiddeld positief zijn. Het voedt de twijfel of Chinese muren binnen banken wel bestaan.

Vlak na de beursgang is extra oplettendheid van beleggers voor adviezen van analisten geboden. Analisten die werkzaam zijn voor de banken die een bedrijf naar de beurs hebben gebracht, geven vaker een koopadvies, zelden een verkoopadvies, en plakken een hoger koersdoel op het bedrijf dan niet-betrokken analisten.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de VEB van meer dan 200 afgegeven analistenadviezen voor Nederlandse ondernemingen die in de laatste vijftien jaar naar de beurs zijn getrokken.

De zakenbanken die bedrijven naar de beurs begeleidden, komen vaak een maand later ook met een openbaar analistenadvies. Die analisten zouden bij het opstellen van hun advies geen enkele druk mogen voelen van de zakenbankiers die betrokken waren bij het vaststellen van de introductieprijs, en zich blaren op de tong hebben gepraat om de stukken aan beleggers te verkopen.

De analyse laat zien dat de zogenaamde Chinese muur, die de onafhankelijkheid van analisten moet waarborgen, vooral een concept is op papier. Door de veel positievere adviezen lijkt het erop dat analisten – bewust of onbewust – rekening houden met het feit dat hun werkgever eerder betrokken was bij de beursgang.

Het volledige artikel staat in Effect 10, die deze week bij de leden van de VEB wordt bezorgd.

Daarnaast onder meer in deze Effect:
Een sectoranalyse met een achttal Europese nutsbedrijven, een uitvoerige analyse van sportschooluitbater Basic-Fit, interviews met Peter Oosterveer, de topman van Arcadis en met de Nederlandse econoom Ralph Koijen, die de invloed van de  particuliere belegger op de beurskoersen onderzocht.

Verder natuurlijk de vaste columns en rubrieken en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect 11 keer per jaar.