VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Chipmachinemaker ASML is al een tijdje met ruime voorsprong het grootste bedrijf aan het Damrak, maar volgens Amerikaanse analisten kan er nog heel wat bij.

Twee vooraanstaande technologie-investeerders, Nathan Benaich van Air Street Capital, en Ian Hogarth, die zijn AI start-up Songkick aan Warner Music Group verkocht, noemden deze week in hun jaarlijkse rapport “State of AI” het Nederlandse ASML de spil in de wereldwijde halfgeleidersector waarvan de beurswaarde best naar de 500 miljard dollar kan, meldde CNBC.   

Of het terecht is dat Benaich en Hogarth ASML relatief onbekend noemen valt te betwisten, want de meeste beleggers hebben het grootste technologiebedrijf van Europa inmiddels wel aardig in het vizier. Buiten de beleggingswereld is het bedrijf misschien wel wat minder bekend. Vrijwel iedereen kent de chips van Intel of Nvidia, weinigen weten dat die gemaakt worden met (onder meer) machines uit Veldhoven die 150 miljoen dollar per stuk kosten.  

Met een beurswaarde van 260 miljard euro (ruim 300 miljard dollar) is ASML momenteel ongeveer net zoveel waard als Shell en Unilever bij elkaar. In een Europese aandelenportefeuille die niet of niet te veel van de markt af wil wijken kunnen beleggers dus niet meer om ASML heen.  

Maar dat geldt ook voor beleggers in de Amerikaanse technologiesector. Wat minder mensen weten is namelijk dat ASML dankzij haar notering aan de Nasdaq ook deel uitmaakt van de Nasdaq 100 index. Particuliere beleggers hebben, onder meer via een van de oudste en populairste trackers ter wereld, de ‘cubes’ met hun ticker QQQ, veel geld in deze index gestoken 

Momenteel wordt bijna een half procent van elk bedrag dat in dit fonds belegd wordt omgezet in aandelen ASML. Dat is minder dan wat er in de zwaargewichten Apple en Microsoft gaat, maar het tikt wel aan.  

ASML gaf vorige maand aan dat het de komende jaren een stevige groei verwacht. De omzet kan richting de 30 miljard euro in 2025, bruto marges zullen oplopen naar 54 tot 56 procent. Benaich en Hogarth wijzen erop dat waarderingen voor aandelen in Europa wat lager liggen dan in de VS, waardoor een aandeel als ASML het relatief goed zou kunnen doen.  

In een recente analyse op deze website gaf de VEB ook aan dat beleggers weinig reden tot klagen hebben met ASML. Ook na een correctie voor de gekapitaliseerde R&D-uitgaven wordt door ASML de komende jaren op iedere ingelegde euro zeker drie keer meer rendement geboekt dan vereist, was daarin de conclusie