VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Net twee weken nadat de Rotterdamse webwinkel Coolblue een beursgang aankondigde wordt het plan al weer ingetrokken. Wat moeten beleggers hiervan denken?

Coolblue stelt zelf in het persbericht dat het ‘de huidige onzekerheid in de financiële markten’ is die ervoor zorgt dat de initial public offering (IPO) even in de ijskast wordt gezet. Voor beleggers is het jammer, want met een geschatte beurswaarde tussen de 4 en 6 miljard euro was Coolblue een mooie aanwinst voor het Damrak geweest.  

Dat het concern de onzekerheid op de markten noemt is opvallend, want hoewel de beurs in de afgelopen weken sterk op en neer ging, is de AEX per saldo niet gedaald. Het lijkt meer de onzekerheid in de sector van de webwinkels te zijn.  

Uitgerekend in de afgelopen weken kwam een aantal concurrenten met tegenvallers. Het Britse AO World gaf een winstwaarschuwing op de dag dat Coolblue met de plannen naar buiten kwam. Daarnaast stortte afgelopen dinsdag de koers van The Hut Group in, en laat dat nou net het Britse e-commercebedrijf zijn waarmee Coolblue vaak vergeleken wordt. 

Ook andere online spelers zoals ASOS en Boohoo (beide actief in mode) moesten recent beleggers waarschuwen voor tegenvallende resultaten, met dalende koersen tot gevolg. Wat bij veel van dit soort bedrijven nu speelt is dat er vraag wegvalt doordat winkelcentra weer zonder beperkingen open gaan. Voor de modebedrijven zal dit waarschijnlijk echter een grotere factor zijn dan voor een webwinkel die gespecialiseerd is in elektronica, zoals Coolblue 

Daarnaast kampen de e-commercebedrijven met fors hogere kosten in de toeleveringsketen (bijvoorbeeld transport) en met personeelstekorten in distributiecentra. Coolblue lijkt daar ook door geraakt. Het Financieele Dagblad (FD) meldde woensdag dat Coolblue een tekort aan personeel heeft in de bezorging en in het distributiecentrum, waardoor de winst onder druk staat.  

Waar in de eerste helft van het jaar Coolblue een brutowinstmarge had van 4,6 procent, was die volgens niet-publieke analistenrapporten die de krant zegt te hebben ingezien in het derde kwartaal 'met enkele procentpunten gedaald'. Mogelijk wilden beleggers daardoor minder betalen voor aandelen in de webwinkel, stelt de roze krant die net als Coolblue (deels) in handen is van investeringsmaatschappij HAL. 

Timing is belangrijk voor een succesvolle beursgang, en misschien is Coolblue simpelweg te laat. De coronacrisis is eigenlijk voorbij, mensen trekken weer naar de winkelstraat. Misschien nog wel iets meer dan voorheen, omdat men het fysieke winkelen zonder beperkingen gemist heeft. Toen Coolblue op 1 oktober aankondigde naar de beurs te gaan zaten de koersen van e-commercebedrijven op de beurs al in een negatieve trend. Zeker omdat de beursgang al een keer eerder is afgeblazen, is het nu wel de vraag waarom niet (voldoende) met dit scenario rekening is gehouden.  

Online retailers waren de grote winnaars van de coronapandemie waarin iedereen noodgedwongen thuisbleef. In de laatste 12 maanden kwamen veel bedrijven die profiteerden van corona naar de beurs, denk aan mode-imperium The Hut Group, Inpost en Deliveroo. Dat was goed getimed voor de verkopers, want inmiddels staan deze bedrijven al snel tientallen procenten onder de IPO-prijs. 

Dat het beursklimaat guurder wordt blijkt ook wel uit het feit dat er tientallen andere Europese bedrijven zijn die hun beursnotering (voorlopig) niet doorzetten, waaronder Scholt Energy, Pod Point (laadpalen) en de vreemde talen-app Babbel.  

Het zullen stressvolle dagen zijn geweest op het hoofdkantoor van Coolblue in Rotterdam, waar men volop aan het prospectus werkte. Want wat in dat document staat moet juist zijn, zeker ook de groeiverwachtingen. Voor foutieve informatie ben je als bedrijf juridisch aansprakelijk.  

Financieel en operationeel is er echter niet al te veel aan de hand. Mocht de omzet terugvallen, dan is mogelijk extern kapitaal nodig om werkkapitaal te financieren, zoals de VEB in een eerdere analyse al concludeerde. Grootaandeelhouder HAL heeft echter diepe zakken, ook door de miljardenopbrengst voor Grandvision (55 miljard euro). De 150 miljoen euro die nodig is om in Duitsland voet aan de grond te krijgen kan HAL gemakkelijk voorschieten.