VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Topman Elon Musk van Tesla vroeg zaterdag 6 november in een ‘poll’ aan zijn Twittervolgers of hij tien procent van zijn aandelen moest verkopen. De meerderheid vond van wel en het aandeel begon maandag aanzienlijk lager aan de beurshandel.

Elon Musk blijft verbazen. Hij twitterde al eerder de beurskoers van zijn Tesla omhoog of omlaag, waardoor vele beleggers (op papier) wereldwijd bij elkaar miljarden dollars armer of rijker werden. Maar met deze laatste tweets raakt hij ook zijn eigen portemonnee, want een grote verkoop zo duidelijk aankondigen is iets dat normale grote beleggers zich niet snel in hun hoofd zullen halen. Daarmee zullen ze de koers alleen maar omlaag praten. Doorgaans wordt zo’n verkoop in kleine hoeveelheden gespreid uitgevoerd om koerseffecten te minimaliseren, en zal deze pas na de transactie worden geopenbaard. 

Musk garandeerde kort na de eerste tweet dat hij zich aan de uitslag van de poll zou houden. Dat betekent dat de markt zich moet gaan opmaken voor een golf aandelen met een waarde van ruim 20 miljard dollar. Tesla is recentelijk overtuigend de grens van 1.000 miljard dollar overgegaan, en is nu zelfs op ruim 1.200 miljard dollar gewaardeerd tegen de slotkoers van afgelopen vrijdag.  

De tweet van Musk kwam voort uit een debat dat in de VS woedt over de geringe hoeveelheid belasting die veel van de rijkste Amerikanen betalen. Dat heeft ook te maken met het feit dat vermogenswinsten in de VS pas belast worden als zij gerealiseerd zijn, dus als er effecten verkocht worden 

De ceo van Tesla ontvangt geen salaris of bonussen, dus betaalt geen inkomstenbelasting. Dankzij de koersstijging van het aandeel Tesla behoort hij echter wel tot de allerrijkste mensen op aarde. Er gaan steeds meer stemmen op om ook ongerealiseerde winsten op aandelenbelangen op de een of andere manier te gaan belasten. Als dat gebeurt, ontkomt Musk er niet aan een deel van zijn aandelenkapitaal te gelde te maken, want die aanslag zal dan pittig zijn.  

Musk bezit 17,2 procent van de aandelen Tesla, 170,4 miljoen stuks. Die aandelen werden in de afgelopen drie maanden maar liefst 75 procent meer waard, waardoor Musk nu op papier de rijkste persoon op aarde is. De koerswinst kwam onder meer door een enorme order (100.000 auto’s) die verhuurbedrijf Hertz zou hebben geplaatst. Musk zelf zei daarover later overigens dat die deal nog niet getekend was. 

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNBC kan de Amerikaanse belastingdienst sowieso 15 miljard dollar tegemoet zien van Musk, omdat hij expirerende aandelenopties zal moeten uitoefenen. Dat is een moment waarop wel met de fiscus moet worden afgerekend. Door 10 procent van zijn aandelen te verkopen kan Musk bij de huidige koers zo’n 20 miljard dollar contant maken.   

In Effect 11 schreven wij deze maand al dat Tesla de concurrentie snel dichterbij ziet komen. Een vergelijking met Ford en General Motors op basis van de traditionele beleggingsmaatstaven wijst uit dat aan het aandeel Tesla door beleggers momenteel een extreem hoge waardering wordt toegekend.  

De volledige analyse is voor leden van de VEB na inloggen op de website te lezen.  

Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan krijgt u een inlogcode en ontvangt u voortaan ook Effect, het papieren magazine van de VEB. Effect verschijnt 11 keer per jaar.