VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In Effect 11, die deze week verschijnt, een onderzoek van de VEB naar het inkoopbeleid van eigen aandelen bij beursgenoteerde ondernemingen in Nederland. Die proberen aandeelhouders te behagen door voor grote bedragen aandelen terug te kopen, maar wat levert dat beleggers nu eigenlijk echt op? De verschillen per bedrijf blijken groot.

Beleggers houden doorgaans niet van luie balansen met te veel cash. Maar een analyse van aandeleninkopen op het Damrak in de laatste twintig jaar doet betwijfelen of het verstandig is te investeren in eigen aandelen nu koersen op recordhoogte staan.  

In de ogen van veel ceo’s moet de coronacrisis nu definitief voorbij zijn. In de laatste kwartalen buitelden bedrijven over elkaar heen met de mededeling dat op grote schaal aandelen zullen worden opgekocht.  

De AEX-bedrijven willen beleggers plezieren door voor bij elkaar bijna 30 miljard euro aandelen in te kopen in de komende jaren. Dat is al gauw circa 3 procent van de totale beurswaarde van deze bedrijven.  

Van de 25 grootste in Nederland beursgenoteerde bedrijven hebben er acht een inkoopprogramma van meer dan een miljard euro aangekondigd. Veelvraten zijn bijvoorbeeld ASML (9 miljard euro), Prosus (5 miljard dollar), ArcelorMittal (bij elkaar 4,7 miljard dollar) en Unilever (3 miljard euro). Shells lopende programma heeft een omvang van 2 miljard dollar, maar het lijkt een kwestie van tijd voor het energieconcern dit bedrag zal verhogen nu energieprijzen door het dak schieten.  

Het volledige onderzoek staat in Effect 11, die deze week bij de leden van de VEB wordt bezorgd. 

Daarnaast onder meer in deze Effect:  
Een vergelijkende analyse van de drie belangrijkste Amerikaanse automakers Tesla, Ford en General Motors, waar de verschillen in waardering enorm zijn. Daarnaast een fundamentele analyse van PepsiCo, een VEB-Barometer over chipmachinemaker ASM International, een analyse van de kunstmestsector en een portret van de nieuwe directeur van de VEB, Gerben Everts 

Verder natuurlijk de vaste columns en rubrieken en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.  

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect 11 keer per jaar.