VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In Nederland wordt de AEX tegenwoordig gedragen door belangrijke spelers in de chipsector zoals ASML, ASM International en BESI. In België zit Melexis sinds kort in de Bel20. In Effect 12 wordt topman Marc Biron geïnterviewd en kunnen beleggers kennis maken met dit interessante bedrijf.

Bekender, zeker in België, dan de huidige topman is de oprichter van Melexis, de flamboyante ondernemer Roland Duchâtelet. Hij was deze week nog prominent in het nieuws met zijn visie op de bitcoin.

Duchâtelet noemt bitcoin de grote fraude van het moment” en vindt dat de digitale munt “een heel groot gevaar is voor de samenleving”. Hij neemt het in het bijzonder miljardair Elon Musk kwalijk dat hij de cryptomunt zo propageert. Opvallend, want Duchâtelet weet dat Elon Musk een goede klant is van Melexis, in elke Tesla zitten 30 tot 40 chips van dat bedrijf. 

De grensregio in het zuiden van Nederland staat door ASML en NXP bekend als het centrum van de Nederlandse chipindustrie. Net over de grens, enkele tientallen kilometers verderop, zit Melexis, het grootste chipbedrijf van België. Het is niet zo’n bekende naam, maar in de auto-industrie is het een belangrijke speler. Van Renaults tot BMW’s en Tesla’s, in vrijwel elke auto zitten chips van het bedrijf. 

Melexis (u vindt hier de VEB stockscreener van dit bedrijf) draaide vorig jaar een omzet van circa een half miljard euro en boekte bijna 70 miljoen euro nettowinst. Op de beurs van Brussel heeft het een beurswaarde van zo’n 4,2 miljard euro en een notering in de hoofdindex BEL20. 

In de derdekwartaalresultaten van dit jaar rapporteerde Melexis over de eerste negen maanden van 2021 al een omzet van bijna 478 miljoen euro. Voor het gehele jaar ligt het bedrijf op koers om met een kwart te groeien ten opzichte van 2020. 

Melexis produceert in tegenstelling tot veel concurrenten zelf geen chips, het is fabless (zonder fabricage). Het ontwikkelt chips voor geavanceerde toepassingen. Denk daarbij aan het controleren van de luchtinstroom van een benzinemotor of de temperatuur van een accu in een elektrische auto. De chips worden in fabrieken van toeleveranciers geproduceerd en verpakt. Melexis doet wel zelf de kwaliteitscontrole en levert de chips aan klanten. 

Ongeveer negentig procent van de omzet komt uit de autosector. Onder de nieuwe bestuursvoorzitter Marc Biron wil Melexis het aandeel van de omzet uit andere sectoren vergroten naar een vijfde. Deze stap maakt het bedrijf terwijl de autosector een ware revolutie doormaakt met de elektrificatie. 

Andere toepassingen van de chips van Melexis betreffen onder andere ‘slimme’ huishoudelijke apparaten, applicaties voor CO2-uitstootvermindering, robotica, koeling en energiebeheer van computers, en gezondheid. Denk bij dat laatste aan wearables, zoals slimme horloges die de lichaamsfuncties van de drager meten. 

In een gesprek op het hoofdkantoor in het Vlaamse Tessenderlo vertelt topman Biron over het bedrijf en de komende veranderingen. Hij gaat ook in op de actuele problemen in de toeleveringsketen die spelen in de chipsector in de nasleep van de coronacrisis. 

Het interview met topman Marc Biron van Melexis leest u in Effect 12, die volgende week verschijnt.  

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect 11 keer per jaar.